Під час представлення «Стратегії реформ-2020» Президент України Петро Порошенко відповів на численні запитання українських та зарубіжних журналістів.

Як спрацює мирний план?

Петро Порошенко твердо вірить в ініційований ним мирний план врегулювання ситуації на сході України. За його словами, додаткові підстави до оптимізму додають соціологічні опитування: якщо спочатку величезна кількість росіян підтримували участь РФ у подіях на південному сході, то нині ситуація кардинально змінилася — прийшло розуміння, якою ціною заплатять обидва народи.

Що означатиме децентралізація влади?

Новому складу парламенту буде запропоновано прийняти конституційні зміни щодо децентралізації влади, повідомив Президент. Вони передбачатимуть суттєве збільшення повноважень місцевих рад, у тому числі й бюджетних повноважень. Це має супроводжуватися достроковими виборами до органів місцевого самоврядування.

Водночас Порошенко наголосив, що жодного закону про особливий статус Донбасу, як стверджують його опоненти, не існує. Йдеться про особливий режим місцевого самоврядування на Донбасі. «І ніякі центральні державні функції нікому Україна не делегує, — запевнив глава держави. — І питання суверенітету, питання територіальної цілісності, питання незалежності взагалі ніким і ніколи не можуть бути виставлені на торги». Президент також уточнив, що держава не делегуватиме місцевим органам східних регіонів права призначати прокурорів та керівників правоохоронних органів. Ці кандидатури призначатимуть із Києва, але узгоджуватимуть із місцевими радами.

Порошенко висловив сподівання, що вибори до місцевих органів влади в окремих районах Донецької та Луганської областей відбудуться 

7 грудня відповідно до українського законодавства. Будь-які інші вибори, в тому числі призначені самопроголошеними терористичними організаціями, наголосив Порошенко, будуть нелегітимні.

Чи можливий новий Майдан?

Керівник держави не виключив, що в Україні ще виникатимуть нові масові акції протесту. Однак, як засвідчує історія, вони приносять позитив.

«Майдани прикрашають Україну. Я не виключаю, що в Україні Майдани ще будуть, — заявив Президент. — Але вони будуть спрямовані лише на позитивний результат».

Коли зустрінуться президенти?

Петро Порошенко висловив сподівання, що протягом трьох тижнів відбудеться його зустріч із Президентом Росії Володимиром Путіним у багатосторонньому форматі. Ймовірно, в Європі. Не виключена і зустріч українського та російського президентів у двосторонньому форматі. Проведення зустрічі та її формат залежатимуть від реалізації мирного плану.

Чи покарають «беркутівців» та соратників Януковича?

Президент готовий внести до Верховної Ради законопроект про проведення заочних публічних судових засідань у виняткових випадках стосовно осіб, які переховуються від правосуддя за межами країни. Обвинувачені матимуть змогу виступити на свій захист, зокрема через інтернет-зв’язок.

Водночас глава держави наголосив, що ті бійці спецпідрозділу «Беркут» та Внутрішніх військ, які після подій на Майдані стали на захист Батьківщини в зоні АТО, мають бути захищені. «Ті, хто захищав державу зі зброєю в руках, ризикував життям і героїчно воював, мають право на захист», — сказав Президент.

Коли набере чинності закон про люстрацію?

Керівник держави має намір підписати закон про люстрацію. Хоча на час проведення прес-конференції він ще не бачив остаточного варіанта закону. Президент закликав представників громадськості вивчити цей закон та протягом 10 днів висловити свою думку щодо можливих дій глави держави.

«Я маю впевненість у тому, що нові люди мають будувати нову Україну через нову Верховну Раду з новим Президентом. Я впевнений, що цей закон повністю завершить очищення та перезавантаження влади», — наголосив Президент.

Чого чекати від курсу гривні до долара?

Президент закликав усі гілки влади об’єднати і скоординувати зусилля для захисту національної валюти від інфляції і пообіцяв особисто робити все, щоб зупинити паніку та повернути стабільність на валютний ринок. Порошенко відзначив, що курс долара є об’єктивним відображенням політичних та економічних процесів у країні. І сьогодні хтось намагається розв’язати війну всередині держави, підірвавши стабільність гривні та розхитавши курс.

Глава держави підкреслив, що для зміцнення національної валюти в Україні треба створити сприятливий інвестиційний клімат, залучити інвестиції в економіку та закінчити війну. А також наголосив на важливості перегляду програми співпраці з МВФ, яка була розрахована на мирний час.

Коли звільнять з полону всіх українців?

У полоні в бойовиків на Донбасі залишаються ще понад 700 українців, поінформував керманич. Водночас Порошенко повідомив, що щойно отримав повідомлення про звільнення з полону відомого блогера Дмитра Потєхіна і пообіцяв присутній на прес-конференції дружині полоненого журналіста Єгора Воробйова, що візьме під особистий контроль питання його звільнення з полону терористів. Також глава держави зауважив, що домовленість про звільнення полонених за принципом «всіх на всіх» іншою стороною не дотримується.

Чи з’являться на Донбасі миротворці?

На Донбасі не буде миротворчих контингентів, заявив Президент. Бо, як свідчить практика, зокрема у Придністров’ї та в зоні інших заморожених конфліктів, це призводить до втрати державою суверенітету на цих територіях. «На території України жодних миро-

творчих контингентів не буде — і крапка», — сказав Порошенко. Натомість буде збільшено кількість інспекторів спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. На сьогодні до України вже прибули понад 500 представників ОБСЄ. Для контролю за режимом припинення вогню також використовуватимуться безпілотники ОБСЄ.

За прогнозом глави держави, наступний тиждень буде визначальним для мирного процесу в державі. Президент також заявив, що підстав для запровадження воєнного стану немає.