Львівському університету — 350 років
20 січня 1661 року польський король Ян Казимир своїм привілеєм надав Львівському колегіуму «гідність академії і титул університету». І застеріг своїх сучасників та наступні покоління пильнувати, щоб Львівський університет на тих засадах, які покликані оберігати його непорушність, перебував у своїй силі, чинності та блиску.
Відтоді 20 січня вважається днем заснування Львівського національного університету імені Івана Франка. Святкування 350-річного ювілею розпочалося урочистою академією. «Львівський університет став символом науки та освіти, джерелом невмирущого національного духу. Саме тут утверджуються цінності свободи та демократії», — сказав у вітальному слові ректор навчального закладу професор Іван Вакарчук.
Упродовж трьох з половиною століть формувався європейський дух університету, усвідомлення його приналежності до європейського академічного світу та відповідальності за ідеали, які спонукали викладачів та студентів роками стояти на сторожі й боротися за збереження одвічних гуманістичних цінностей та принципів. Усі ці роки Львівський університет залишався європейським за зразком і українським за духом. І відіграв особливу роль у зміцненні та розбудові нашої державності, утвердженні та розвитку демократичних цінностей українського суспільства і закладанні нових традицій національної освіти і науки, у формуванні національної еліти.
Іван Вакарчук особливо наголосив на ролі університету в утвердженні української мови та в захисті національних цінностей та свобод.
Голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк зачитав привітання Президента Віктора Януковича, який наголосив, що держава покладає великі надії на Львівський університет у вихованні нової інтелектуальної еліти, яка зможе забезпечити стрімко зростаючі потреби національної економіки та гуманітарної сфери. З ювілеєм викладачів та студентів також вітали львівський міський голова Андрій Садовий, митрополит Димитрій Рудюк, посол Австрії в Україні Вольф Дітріх Хайм. Виступ останнього присутні зустріли бурхливими оплесками.
Святкування 350-річчя триватиме цілий рік і завершиться 10 жовтня міжнародною конференцією «Львівський національний університет імені Івана Франка: історія, виклики сучасності, візія майбутнього».
Львівський університет останнє століття формувався під впливом великого мислителя сучасності Івана Франка, пророчі слова якого донині залишаються дороговказом для твердині духовності, освіти та науки: «Здобувайте знання, теоретичне й практичне, гартуйте свою волю, виробляйте себе на серйозних, свідомих і статечних мужів, повних любові до свого народу і здібних виявляти ту любов не потокам шумних фраз, а невтомною, тихою працею. Таких мужів потребує кожна нація і кожна історична доба».
На знімках: Львівський університет сьогодні; ректор Іван Вакарчук і голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк під час урочистої академії.
Фото Ігоря СЕНКАЛЬСЬКОГО.