Перше пленарне засідання 27-ї сесії Рівненської обласної ради пікетували активісти УНСО, громадські активісти, будівельники, з якими держава не розрахувалась за виконані роботи. А в сесійній залі будівельників підтримували мами з малюками із села Курозвани Гощанського району, де вже майже рік стоїть готовий дитсадок, а його й досі не здали в експлуатацію через те, що держава заборгувала будівельникам 1,2 мільйона гривень. Щоб приміщення не занепало, люди самі привозять дрова й опалюють його.

Градусів напруження в сесійній залі додавало те, що активісти теж не мали єдності у своїх вимогах до обласної влади: одні вимагали складання депутатських повноважень від депутатів-регіоналів, інші — щоб такі заяви написав увесь депутатський корпус, а ще вчорашні однопартійці нинішнього голови Рівненської обласної ради Михайла Кириллова пропонували висловити йому недовіру. Із заяви про це й розпочали роботу першого пленарного засідання (щоправда, із запізненням на півтори години), для кворуму на якому ледве набралося 45 голосів.

Ситуація в сесійній залі була близька до того, що пленарне засідання могло б бути зірване. Тим часом на ньому потрібно було розглянути низку важливих питань щодо забезпечення життєдіяльності області, матеріального забезпечення батальйону «Горинь», який виконує завдання в зоні АТО, а також зміни до обласного бюджету на 2014 рік, спричинені певними обставинами.

Про зміни до обласного бюджету детальніше розповіла директор Департаменту фінансів Рівненської ОДА Лідія Біляк:

— Зміни до обласного бюджету передбачають збільшення на 2 мільйони 45 тисяч гривень видатків на обласну програму матеріальної підтримки найбільш незахищених верств населення, зокрема сімей загиблих в АТО військовослужбовців, тимчасово переселених громадян. На програму енергоефективності в закладах бюджетної сфери передбачається виділити 240 тисяч гривень, а ще збільшити видатки на 5,4 мільйона гривень на будівництво та реконструкцію доріг за рахунок виконання збору за першу реєстрацію транспортного засобу.

Розгляду питання про зміни до обласного бюджету дуже чекають мешканці Рівненщини, котрі хворіють. Адже ці зміни передбачають виділення 1 мільйона 432 тисяч гривень для придбання променевої трубки для комп’ютерного томографа, завдяки чому відновить свою роботу Центр променевої терапії Рівненського обласного онкодиспансера. Передбачають вони також виділення додатково з обласного бюджету 2 мільйонів гривень для Центру гемодіалізу при Рівненській обласній клінічній лікарні. Це пов’язано із збільшенням кількості хворих, які потребують програмного гемодіалізу, та подорожчанням медикаментів.

Одне слово, в області накопичилося чимало проблем, які мають розв’язати депутати Рівненської обласної ради та обласна влада. Серед таких, зокрема, і виділення допомоги місту Костополю на ліквідацію наслідків, завданих смерчем 22 вересня. Тож, спостерігаючи за пристрастями з початком роботи сесії, блокуваннями, хотілося сподіватися, що бодай ці найважливіші питання будуть розглянуті обласними обранцями. Зрештою, здоровий глузд таки взяв гору і питання порядку денного одне за одним, хоч і з потугами та дискусіями, почали розглядати. Однак, дійшовши до питання про зміни до бюджету, робота сесії зайшла у глухий кут, відтак оголосили перерву до наступного вівторка.

Рівне.