Під час своєї чергової поїздки на Чернігівщину народний депутат України Олег Ляшко відвідав найпівнічніший район краю — Щорський.
Передусім депутата цікавить стан справ у місцевих освітніх закладах, дитсадках, інтернатах. Тому першим пунктом його нинішньої поїздки стала загальноосвітня школа-інтернат, в якій навчаються й проживають 120 дітей.
«Я й сам «інтернатівець», — розповідає депутат на зустрічі з вихованцями закладу, — тому хочу, аби всі усвідомили — ваше майбутнє залежить передусім від вас самих. Здобувайте знання, читайте книги, займайтеся самоосвітою, пізнавайте світ — і тоді ви обов’язково досягнете в житті всього, до чого прагнутимете».
Звісно, до приїзду депутата в школі-інтернаті готувалися: влаштували гостю невеличкий концерт. Тому подарунок, який політик привіз дітям — радіомікрофон — був вельми доречним. А навзамін Олег Валерійович отримав картину-аплікацію, до створення якої, як зізналися вихованці інтернату, були причетні мало не всі його мешканці.
«Дитячі враження — найяскравіші, — ділиться своїми спогадами депутат із виховательським складом закладу, — тому від вас — викладачів, вихователів — залежить дуже багато. Адже ці діти позбавлені домашньої уваги та батьківської любові. Ви для них — і дім, і батьки, і вчителі, причому — навчати мусите не лише шкільних дисциплін, а й загалом життя».
«На жаль, незважаючи на грошову допомогу при народженні дитини, кількість подібних вашому закладів в Україні не зменшується, — каже Ляшко. — Переконаний, що держава повинна кардинально змінювати свою політику в цій сфері. Адже народжують дітей лише ті, хто впевнений у завтрашньому дні, має стабільну роботу і зарплату, власне житло. Тому, які б грошові виплати держава не обіцяла потенційним батькам, вирішувати демографічне питання необхідно лише у комплексі із питаннями працевлаштування та посилення соціального й медичного захисту наших громадян, економічного зростання».
Наприкінці зустрічі в інтернаті до Ляшка підійшов хлопчик: «Я вам теж невеличкий подарунок приготував». І простягнув депутату зворушливий букетик, зроблений з бісеру.
Наступний пункт поїздки — Управління пенсійного фонду України у Щорському районі. «Пенсійна реформа, яку розпочав нинішній уряд, схожа на косметичний ремонт, — говорить політик на зустрічі з працівниками управління. — Дефіцит Пенсійного фонду нині становить близько 30 мільярдів гривень! Після введення реформи, яку пропонує уряд, цей дефіцит скоротиться лише на пару мільярдів. А далі що?
На мою думку, розв’язання проблеми пенсійного забезпечення наших громадян — не у механічному підвищенні пенсійного віку чи забороні дострокового виходу на пенсію. По-перше, треба вивести заробітну плату в Україні з «тіні», збільшивши суттєво, удвічі-тричі, фонд оплати праці, аби люди не отримували «конвертовані» зарплати, які не враховуються при нарахуванні пенсій. По-друге, для семи мільйонів українців, які сьогодні працюють за кордоном, дати можливість працювати тут, в Україні — щоб вони сплачували податки не в чужій, а у власній державі. І, зрештою, спрямувати державні кошти не на будівництво сотень центрів зайнятості по всій країні та на виплати по безробіттю, а на створення нових робочих місць. Лише ці кроки дадуть змогу розв’язати проблему наповнюваності бюджету Пенсійного фонду».
Остання зустріч депутата у Щорському районі — з юними спортсменами. Перед вихованцями секцій вільної боротьби та боксу Олег Ляшко продемонстрував власні неабиякі фізичні здібності: присів на одній нозі більш ніж десять разів. І хоча як хлопчаки намагалися — «рекорд» Ляшка не побили.
«Що ж, тоді домовляємося, — каже депутат, — до мого наступного приїзду мусите навчитися присідати на одній нозі!»
А ще Ляшко пообіцяв привезти необхідне для майбутніх чемпіонів спортивне обладнання.
За матеріалами прес-служби Олега ЛЯШКА.