Інвалід першої групи Великої Вітчизняної війни Андрій Михайлович Мельник у жовтні цього року відзначатиме 90-річний ювілей. Родом він із Монастирища Черкаської області. Протягом 40 років працював у цьому райцентрі викладачем військової підготовки у школі. У червні 2009 року колишній фронтовик, полковник запасу переїхав жити у Чернігів.

— Ми вдівці, — розказує його теперішня дружина Марина Федорівна, теж вчителька-пенсіонерка, яка працювала у Чайчиному (де, до речі, жила у родичів майбутнього Президента Леоніда Кучми). — Познайомилися під час лікування у госпіталі. Сподобалися один одному, вирішили побратися.
Родина дочки Марини Федорівни придбала для ветеранів однокімнатну квартиру в обласному центрі. Куплене помешкання — перероблена кімната гуртожитку. Жити у ній двом тісно.
— Немає гарячої води, ванни, — каже ветеран. — Нагріваємо воду у чайнику і оце так миємося. А найбільше страждаємо від того, що біля будинку нема двору, де б можна було посидіти. Та й кватирку не відкриєш — вікна виходять на проїжджу частину. Я астматик, то це все мені шкодить. Ніде розвісити прання. Велосипед під столом. Бо ні балкона не маємо, ні сараю.
У травні 2010 року Кабінет Міністрів прийняв розпорядження №1010-р «Деякі питання забезпечення житлом інвалідів Великої Вітчизняної війни І групи». Згідно з ним намічалося виділити їм безплатні квартири. «Одразу ж, 17 травня, я подав заяву з необхідними документами на забезпечення мене житлом у відділ квартирного обліку Чернігівської міської ради, — написав ветеран у своєму листі до редакції. — Мені повідомили, що мене включили у список інвалідів війни і сімей загиблих воїнів. Та квартири я не отримав...»
Що ж сталося? Заступник начальника відділу квартирного обліку Чернігівської міської ради Віталій Магдич, з яким зустрілися, знає про проблему          А. Мельника.
— Це державна цільова програма, — пояснив він. — Торік згідно з нею в обласному центрі отримали житло 19 ветеранів. На жаль, Андрій Михайлович на момент прийняття розпорядження №1010-р не мав підстав для отримання нової квартири. Адже Кабінет Міністрів виділив кошти на придбання житла для інвалідів Великої Вітчизняної війни І групи, які поставлені на квартирний облік до 1 січня 2010 р. А Андрій Михайлович став на квартоблік лише після виходу згаданого вище розпорядження.
В. Магдич водночас сподівається, що така цільова програма буде діяти і цього року.
— А тому цілком можливо, що інвалід отримає кращу квартиру, — зазначив він.
Переглянувши розпорядження Кабінету Міністрів №1010-р, ми переконалися, що чиновники не обдурюють ветерана. Справді, у документі зазначено, що Міністерству регіонального розвитку та будівництва наказано забезпечити перерахування у 2010 році коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Забезпечення житлом інвалідів І групи Великої Вітчизняної війни, які тривалий термін перебувають у черзі на отримання житла (підкреслення наше. — Авт.)», органам місцевого самоврядування за надані інвалідам Великої Вітчизняної війни І групи квартири відповідно до затвердженого порядку їх використання. У розпорядженні також зазначається, що перелік інвалідів Великої Вітчизняної війни І групи повинен бути сформований з тих, які поставлені на квартирний облік до 1 січня 2010 р.
Та, незважаючи на це, ветеран матиме шанс поліпшити свої житлові умови. Як з’ясувалося, облдержадміністрація направила листа до Кабінету Міністрів про вирішення питання забезпечення житлом інвалідів війни І групи, що стали на квартирний облік у 2010 р.
На знімку: ветеран Андрій Михайлович Мельник зі своєю дружиною: «Ми чесно виконали обов’язок перед Батьківщиною. Тепер, втративши здоров’я, хочемо відчути піклування з боку держави...»
Фото автора.