У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відкрито фотовиставку «За мурами давніх твердинь». В експозиції — світлини замків і фортець не лише Тернопільщини, а й фортифікаційні споруди Хотина, Кам’янця-Подільського, Білгорода-Дністровського, Судака, Жванця й багатьох інших міст і сіл.
Кольорові і чорно-білі знімки давнини мають глибокий філософський зміст: змушують замислитись над плинністю часу, над тим, чому не бережемо спадку попередніх поколінь і що залишимо після себе. Автор вернісажу — талановитий фотохудожник, краєзнавець, заслужений журналіст України Василь Бурма (на знімку). Виставка приурочена до його 75-річчя.
Півстоліття минуло з того часу, відколи полтавський хлопчина, закінчивши факультет журналістики Львівського університету, прийшов працювати у тернопільську обласну газету «Вільне життя». Не розстається з нею й досі. За цей час Василь Олександрович напрацював багатющий архів, яким користуються музеї та видавництва. Мабуть, немає такого куточка Тернопільщини, куди б не заглянув із своїм об’єктивом фотохудожник. Він також побував у багатьох країнах світу, звідки завжди привозить сотні знімків і цікаві розповіді. Кожна тематична виставка Василя Бурми — подія у мистецькому житті міста. А ще він — учасник багатьох міжнародних і всеукраїнських вернісажів, фотоконкурсів.
«У Василя Бурми колосальне відчуття глибини різкості, вміння побудувати композицію, — каже не менш маститий тернопільський фотохудожник Ігор Крочак. — Постійно вчуся на його роботах. Мене дивує, як швидко і досконало він опановує нову техніку, тому справжніми шедеврами є і його чорно-білі світлини, і зроблені у кольорі цифровою камерою».
Додамо, що фото Василя Бурми прикрашали сторінки «Голосу України», редакційних календарів. Здоров’я вам і творчої снаги, Майстре!
Тернопільська область.
Фото автора.