До Євро-2012 обіцяють навчити англійської кондукторів та офіціантів
Цього року на курсах англійської мови у Донецьку навчатимуть персонал сфери обслуговування — кондукторів громадського транспорту, працівників готелів, кафе та ресторанів. Про це заявив начальник управління із підготовки міста до Євро-2012 Сергій Рєпін. «У кожному кафе чи ресторані має бути співробітник, який достатньо знає англійську, щоб зрозуміти, чого від нього хоче клієнт», — зазначив начальник управління. Проте в місті ще не підрахували, скільки саме працівників потрібно буде навчити. Для оплати такої програми міська рада залучатиме фінансового партнера.
На час проведення футбольної першості місту знадобиться до трьох тисяч волонтерів. Із них половина працюватиме на прийманні та супроводі команд-учасниць і почесних гостей, а інші будуть прикріплені до спеціальних служб — міліції, управління охорони здоров’я, рятувальників тощо, а також працюватимуть перекладачами. Як волонтерів задіють насамперед студентів із Донецька, Маріуполя та Горлівки. Перепідготовкою добровільних помічників займатимуться Донецький національний університет та Горлівський державний педагогічний інститут іноземних мов.
До речі, в Донецькому юридичному інституті вже опановують англійську мову на спеціальних курсах офіцери міліції. Всього заплановано навчити 1,5 тисячі правоохоронців. Наприкінці минулого року начальник ГУМВС України в Донецькій області Микола Куп’янський під час наради, присвяченої підготовці до Євро-2012, визнав, що рівень знань іноземної у працівників міліції ще недостатній: «Ми проводили експеримент. Пробували спілкуватися із міліціонерами англійською. Навіть телефонували до чергової частини, де черговий повинен уміти хоча б відповісти». — «Ну і як?» — поцікавився у головного міліціонера віце-прем’єр-міністр Борис Колесніков. — «Ніяк. Тому ми до цього питання поставилися дуже критично. І намагаємося навчити хоча б трьом-чотирьом фразам, які співробітник повинен зрозуміти, почувши, і, відповідно, заспокоїти людину та зв’язати її із перекладачем».
А от із підготовкою об’єктів до Євро-2012 у Донецьку проблем немає, запевняє Сергій Рєпін. Завершується будівництво третього та четвертого поверхів нового аеровокзалу, там тривають фасадні та покрівельні роботи. Будівлю здадуть в експлуатацію наприкінці 2011 року. Крім того, завершено будівництво штучної злітно-посадкової смуги, ведеться монтаж обладнання. На дві третини виконано роботи зі спорудження аеродиспетчерської вишки.
За словами начальника управління, підписано контракти із власниками готелів: понад 2000 номерів будуть виділені в існуючих закладах, ще 1800 — у тих, які споруджуються. Задіяні готелі не лише в обласному центрі, а й у радіусі 100 кілометрів. Утім, на думку міського голови Олександра Лук’янченка, тривогу викликають темпи реконструкції в чотирьох донецьких готелях — «Україна», «Дружба», «Банкір» та «Централь». «Це чотири готелі, стосовно яких необхідно жорсткіше та конкретніше проводити роботу із господарями. До 15 лютого ми завершимо остаточні консультації та затвердження графіків по них», — пообіцяв міський голова.
До футбольного чемпіонату в Донецьку збираються також відремонтувати 48 комунальних автошляхів. З міського бюджету для цього лише в 2011-му буде виділено 15 мільйонів гривень.
Донецька область.