«Ми відійдемо від нинішньої системи харчування й повернемося до старої». Таку заяву днями зробив міністр оборони України Михайло Єжель, повідомляє Департамент преси МО. За його словами, нині військове відомство вивчає можливість відмови від системи аутсорсинга (у перекладі з англ. — використання зовнішнього джерела. — Авт.) в організації харчування військовослужбовців. Глава оборонного відомства упевнений, що армія повинна бути самодостатнім військовим організмом, який має сам себе забезпечувати за всіма напрямами.

— І коли дехто каже, що це невластиве завдання для Збройних Сил, гадаю, це велика помилка. Тому що якісне харчування, яке має бути організоване згідно з усіма нормами — одне з основних завдань Збройних Сил. Найважливіше — забезпечити солдата казанком каші, борщем чи іншою стравою і у мирний, і у воєнний час. Армія повинна бути сита і здорова, — прокоментував майбутні зміни міністр оборони.

Ця заява спричинила резонанс серед людей у погонах і тих, хто причетний до армії. Перспективу повернення до солдатських нарядів по кухні обговорюють на форумах в інтернеті. Ось деякі приклади «народної думки»:

«Їдальнею нехай займаються громадяни (менше ланок у ланцюжку злодійства, та й вони ще не так знахабніли). Просто довести цю систему до ладу, а не кинути напризволяще».

«В армійських їдальнях харчуюся понад 17 років. У різних гарнізонах бував (у багатьох). Десь краще, десь гірше, але не здох і виразки немає...»

«Фу..., як згадаю цю смердючу квашену капусту й суху кубиками картоплю з комбіжиром з мишачими (соррі) «кульками».

Голова парламентського Комітету з питань національної безпеки та оборони Анатолій Гриценко категорично проти повернення до минулого солдатської кухні. Нагадаємо, це за його керівництва військовим відомством організацією харчування Збройних Сил України почали займатися комерційні структури.

— З приводу заяви Єжеля можу сказати таке: у нас з нинішнім міністром оборони — принципово різні системи цінностей і бачення майбутнього української армії. Я будував армію солдатів. Він хоче будувати армію рабів — повертаючи солдатів з полігонів на кухню, змушуючи їх чистити картоплю чи підмітати приміщення, — прокоментував А. Гриценко. За його словами, американська та інші провідні західні армії вже давно відмовилися від нарядів по кухні й відправили солдатів на полігони — для того, щоб вони освоювали зброю й готувалися до бою.

За три роки цивільного обслуговування військових їдалень було багато скандалів навколо проведення тендерів на право одержання «харчового» замовлення від Міноборони, повідомлень про отруєння солдатів і курсантів, з’ясувань, хто лобіює інтереси фірм, відповідальних за годування захисників Вітчизни. Але це жодним чином не применшує переваг самої системи аутсорсинга. Просто виконання у неї наше...

Для повноти картини наводимо цитату з інтерв’ю міністра оборони України Михайла Єжеля, яке від дав «Голосу України» у листопаді минулого року. Відповідаючи на запитання про можливість повернення солдатських нарядів по кухні, Михайло Броніславович сказав:

— Приватні підприємства, які нині забезпечують військо харчуванням, одержали це право через тендери. На жаль, є поодинокі випадки непрофесійного ставлення до   роботи, від чого страждають солдати. Нехай у цьому розбираються слідчі органи. Але загалом ця система працює нормально. Навіть під час масштабних навчань (мав на увазі навчання «Взаємодія-2010». — Авт.) зривів у харчуванні не було. Звичайно, не проблема повернути солдата на кухню. Але навіщо, коли нарешті військовослужбовців звільнили від невластивих їм функцій, які відволікали їх від виконання прямих обов’язків? Свого часу, коли був курсантом, мені доводилося всю ніч чистити картоплю на все військове училище разом зі своєю ротою в сто осіб. Хіба це служба?

Фотоетюд Анастасії СИРОТКІНОЇ.