Військовослужбовці та працівники правоохоронних органів розцінюють запропоновані урядом зміни до пенсійного законодавства не як реформу, а як погіршення прав і соціальних гарантій. І вважають, що законопроект «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» (№7455) не може бути прийнятий, бо суперечить Конституції України. Про це йшлося під час «круглого столу» на тему: «Що дасть і що забере пенсійна реформа у працівників силових структур?», зорганізованого Національним форумом профспілок України.
Одна із новацій законопроекту, яка погіршує соціальне становище силовиків, наголошували учасники зібрання, — це поетапне збільшення вислуги років, яка дає право на призначення пенсії, — з 20 до 25 років. А також обмеження її максимального розміру з 90 до 80 відсотків від суми грошового забезпечення. Заступник голови НФПУ Григорій Кабанченко підкреслив, що статті 21 і 22 Конституції України не дають можливості погіршувати права і гарантії працівникам силових структур, це передбачає і низка міжнародних угод. Зініційована пенсійна реформа, за його словами, уже призвела до масового звільнення військовослужбовців та правоохоронців — після оприлюднення основних положень документа написали рапорти про звільнення близько 20 тисяч людей у погонах.
Водночас, профспілкам разом із громадськими організаціями, які захищають права ветеранів збройних сил та правоохоронних структур, вдалося досягти певних домовленостей з урядом. Зокрема, з тексту законопроекту вилучено найбільш одіозну пропозицію щодо виплат пенсій військовим та правоохоронцям лише після досягнення відповідного віку. «Пенсійна реформа має проводитися, — сказав Г. Кабанченко, — але соціальне становище військовослужбовців і правоохоронців має якщо й не покращуватися, то хоча б не погіршуватися».
Голова профспілки СБУ Микола Номеровченко зазначив, що зміни в пенсійному забезпеченні працівників спецслужб уже тривають декілька років, але не на користь працівників. Приміром, під час нарахування виплат інвалідам, котрі постраждали під час виконання службових обов’язків, чи родинам загиблих враховуються лише три складові. «Запропоновані зміни до пенсійного забезпечення створюють соціальну напругу і серед пенсіонерів, і діючих працівників спецслужб, усіх людей, які носять погони», — заявив М. Номеровченко.
Утім, представники уряду переконували у нагальній потребі реформи. «Головна її мета — збалансування Пенсійного фонду, — сказав завідувач сектору департаменту пенсійного забезпечення Міністерства праці та соціальної політики Анатолій Приз. — ПФ перебуває у дуже складному стані, дефіцит становить близько 26 млрд. гривень». Урядовець запевнив, що новий закон не зачепить тих осіб, які вже звільнені зі служби. За його словами, не є справедливим те, що представники окремих професій, зокрема силовики, мають право вийти на заслужений відпочинок уже після 40 років. Посадовець заспокоїв майбутніх пенсіонерів-силовиків, що при новому обчисленні вони не втратять у розмірі пенсії. Виплати можуть збільшитися, але доведеться більше прослужити.
Водночас, представники профспілок військовослужбовців та правоохоронців категорично проти такої позиції. «Військові, міліціонери щодня ризикують своїм життям, працюють по 12—14, а то й більше годин на добу, отримують злиденну зарплату, а тепер у них ще й хочуть відібрати пенсію», — сказав голова незалежної профспілки військовослужбовців України Олександр Лалак. І нагадав відомий вислів: «хто не хоче годувати свою армію, скоро годуватиме чужу». Помічник міністра внутрішніх справ Віктор Дорошенко зауважив, що звуження соціальних гарантій працівників міліції триває з 2000 року, фактично щороку при ухваленні держбюджету. Міліціонерів уже позбавили пільг при оплаті житлово-комунальних послуг, безкоштовного проїзду в транспорті, тоді як зарплата, скажімо в оперуповноваженого карного розшуку чи дільничного інспектора міліції — 1600 грн. А надбавка за звання полковника міліції — 125 грн.
Учасники «круглого столу» наголошували, що пенсійна реформа має включати й підвищення окладів працівників силових структур, а також, що не можна допустити оподаткування пенсій.