Коментуючи дискусію про доцільність об’єднання опозиційних сил, заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко сказав, що не знає прикладу, коли б опозиція в країнах із серйозними ознаками авторитаризму могла перемогти владу, не домовившись про співпрацю. 
«Треба чесно сказати, що коли й надалі влада буде стимулювати боротьбу всередині опозиції, а сама опозиція не зможе визначити спільні правила гри, шансів змінити владу на парламентських та президентських виборах дуже мало», — зазначив політик.
З огляду на це Микола Томенко запропонував п’ять принципів, довкола яких можна розпочати переговорний процес та вести спільну опозиційну діяльність. Першим важливим принципом, на переконання М. Томенка, є визначення засад спільної діяльності опозиції в парламенті. Другим він назвав необхідність визначити найважливіші позиції у виборчому законодавстві щодо парламентських виборів, які варто застерегти для забезпечення чесності виборів. Третій, на думку заступника глави парламенту, — домовитися про принципи та сформувати єдиний опозиційний список 225 кандидатів у депутати по мажоритарних округах, в разі ухвалення змішаної системи. Четвертий принцип — визначити засади співпраці під час парламентської виборчої кампанії за партійними списками. П’ятий — обговорити механізм визначення кандидата в президенти від демократичних опозиційних сил.
Водночас заступник Голови Верховної Ради зауважив, що публічний характер таких переговорів є єдиною запорукою його ефективності. «Суспільство повинно знати, яку позицію займає та чи інша політична сила, і, відповідно, оцінити відповідальність тих чи інших політиків за результати переговорного процесу», — підкреслив він.
Прес-служба Миколи Томенка.