Зазвичай о цій порі Держкомстат оприлюднює інформацію про соціально-економічне становище держави за попередній рік. Зокрема, з’являється й статистика про кількість вирощеного на полях. Так ось, якщо вірити офіційним цифрам, минулого року зібрано 39,2 млн. т зерна. Це на 14,8% менше, ніж було позаторік. Спад зумовлений і скороченням площ збирання (на 894,1 тис. га, або на 5,8%), і зниженням урожайності зернових культур з гектара (на 2,9 ц, або на 9,7%). Із загального обсягу одержано зерна продовольчих культур — 17,7 млн. т, решта — фураж. Сільськогосподарськими підприємствами отримано 29,7 млн. т збіжжя, що на 17 % менше, ніж у 2009-му, господарствами населення — 9,5 млн. (зменшення на 6,8%).
Скорочення врожаю зернових зафіксовано в 21 регіоні. Найістотніше — на Харківщині (зібрали удвічі менше), Сумщині (на 34%), Чернігівщині (на 27%), Полтавщині (на 25%), Львівщині (на 24%) та Луганщині (на 23% менше).
Держкомстат стверджує: торік отримали значно кращий врожай кукурудзи на зерно — 11,9 млн. т (плюс 13,7% проти 2009-го) та рису — 147,9 тис. т (плюс 3,5%). Таким результатам посприяло розширення посівів цих культур.
Через скорочення площ збирання і зниження врожайності валовий збір усіх інших культур зернової групи скоротився: жита — на 51,3%, вівса — на 37,3%, гречки — на 29,1%, ячменю — на 28,3%, пшениці — на 19,4%, проса — на 15,9%.
Урожай соняшнику в масштабах країни додав 6,4% і становив 6,8 млн. т — ця олійна культура торік займала на 332,6 тис. га більше (на 7,9 %), ніж у 2009-му. Зростання обсягів відбулося у господарствах 17 регіонів, зокрема, у Житомирській (у 2,6 разу більше), Івано-Франківській (у 2,2), Рівненській та Хмельницькій (в 1,8 разу) областях та в Криму (удвічі). У сільгосппідприємствах середня врожайність становила 15,4 ц/га (у 2009-му — 15,7 ц/га).
Цукрових буряків зібрали 13,7 млн. т — зростання порівняно з 2009-м на 36%. Сталося це винятково за рахунок розширення «солодких» площ на 53,9%, адже середня врожайність значно впала (278,3 ц/га проти 314,9 ц у 2009-му). Найістотніше зростання обсягів виробництва цукристих —  у господарствах Івано-Франківської (у 4,4 разу більше), Чернівецької (у 2,9), Миколаївської (у 2,2), Волинської (в 1,8), Вінницької, Львівської, Хмельницької та Чернігівської (в 1,7 разу) областей.
Торік у господарствах населення, переконує Держкомстат, вирощено 97% загального урожаю картоплі, 88% овочів, 84% плодів і ягід, 24% зерна, 18% соняшнику, 8% цукрових буряків (фабричних). Хоча, чи можна беззастережно довіряти офіційним цифрам — питання. Так, Держкомстат стверджує, що врожайність зернових порівняно з 2009 роком в аграрних підприємствах у середньому зменшилася на 2,8 ц/га, у господарствах населення — на 2,6 ц. Загальне ж зниження врожайності статистика зафіксувала на рівні 2,9 ц/га. Як таке може бути — не зовсім зрозуміло.