На шахті «Благодатна» ВАТ «Павлоградвугілля» (що належить ДПЕК) ввели в експлуатацію промислову установку для утилізації тепла шахтної води. Як повідомили в прес-службі ВАТ, це перша в Україні теплонасосна установка, яка дасть змогу використовувати тепло шахтної води для опалення і гарячого водопостачання вугільного підприємства. Надалі вона повністю замінить котельню, в якій спалюють вугілля, що дозволить не лише значно зменшити експлуатаційні витрати, а й позбутися шкідливих викидів.
Її теплопродуктивність — 800 кВт. За семигодинний робочий цикл 120 кубометрів води нагріваються до температури 45 градусів. Для вироблення 800 кВт установка споживає 220 кВт електроенергії. Решту 580 кВт забирають у води, яка відкачується із шахти. Отже, тепла виробляється у 3,6 раза більше, ніж споживається електроенергії.
Раніше воду з шахти після очищення і знезараження просто скидали у спеціальні водойми. Важливо, що вугільники свідомо зробили вибір на користь вітчизняного виробника такого устаткування, а це дало можливість значно знизити капітальні витрати.
Проект, у який інвестували близько 4 млн грн, реалізується в межах політики ДПЕК щодо охорони навколишнього середовища. Обіцяють, що така практика поширюватиметься й на інші підприємства компанії.