Відсутність «хазяїна» призводить до того, що на очах руйнується Білгород-Дністровська фортеця, історико-архітектурна пам’ятка 13 століття. Зі стін споруди випадають камені, а деякі вежі перебувають в аварійному стані. На 2011 рік на збереження фортеці з бюджетів різних рівнів не виділено жодної копійки, а за роботи, проведені торік, держава досі не розрахувалася. Сума боргу становить 600 тисяч гривень.
Начальник управління охорони об’єктів культурної спадщини Одеської ОДА Наталя Штербуль заявила, що орган, відповідальний за стан фортеці, вчасно не визначили. А через відсутність охорони на території пам’ятки виникла пожежа, крім того, місцеві жителі стали розбирати фортецю на цеглини для будівництва сараїв.
Примітно, що в 2004 році було ухвалено державну програму з реставрації Білгород-Дністровської фортеці, розраховану на 80 мільйонів бюджетних гривень. Однак сьогодні її виконано лише на 10 відсотків.
Територія фортеці, побудованої на місці античного міста Тиру, — музей-заповідник. Загальна довжина стін споруди — 2 кілометри. Між куртинами стіни знаходяться 26 веж. Торік Білгород-Дністровську фортецю відвідали 600 тисяч осіб.