Це прислів’я пригадалося у зв’язку з останніми подіями в країні.
Нагадаю: у заключний день роботи попередньої сесії Верховної Ради міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов із парламентської трибуни заявив: деякі опозиціонери під час акцій у столиці з нагоди Дня злуки, готують кровопролиття. Тоді його жорстко розкритикували опозиційні народні обранці й обізвали «провокатором».
Але ніхто не очікував, що минулий тиждень пройде під знаком силовиків і вибухів у Макіївці. У попередніх «підсумках» автор писав про публікацію в одному з видань статті про ліквідований імовірний, з точки зору колег, замах на життя Президента Віктора Януковича і Голови Верховної Ради Володимира Литвина. А інформаційні агентства продовжували рясніти повідомленнями про арешт «тризубівців» за підозрою до причетності підриву пам’ятника Йосипу Сталіну у Запоріжжі.
Бо настав четвер і відтіснив на задній план усі події, що були до того. У Макіївці зранку пролунали два вибухи. Один — біля торгового центру, інший — біля адміністративного приміщення державного підприємства «Макіїввугілля». У повідомленнях ішлося й про те, що зловмисники залишили записку. Стверджувалося: вони вимагають 4,2 мільйона євро, інакше пролунають ще кілька вибухів, один з них запланований на 17.00. Однак у той день нічого не сталося. А вже в п’ятницю з’явилася інформація, що в одному із столичних поштових відділень у посилках знайшли складові міни воєнних часів.
Не буду поки що висувати версій, але закцентую увагу на певній послідовності. Складається враження, що хтось навмисно нагнітає атмосферу у суспільстві, щоб посіяти страх і паніку, залякати громадян. З другого боку, події, зокрема в Макіївці, можуть свідчити про відсутність будь-якого професіоналізму з боку силових структур, зокрема міліції і Служби безпеки України. Адже вони повинні займатися профілактикою таких випадків, а не розслідувати справи по гарячих слідах, притягуючи за вуха політику. Інакше  можна навіть подумати, що саме силовики і причетні до цих випадків.
Автор недаремно розпочав публікацію про виступ міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова у парламенті. У четвер його заступник Віктор Ратушняк вельми незграбно виправдовував свого міністра. Мовляв, була така оперативна інформація, але її перевірка результату не дала. Тоді виникають запитання: а хто подавав таку інформацію? Чи понесе інформатор покарання за неправдиве повідомлення? Фактично висмоктаний з пальця донос, схожий на ті, які використовували чекісти у сумно відомі тридцяті роки минулого століття. Чи не тому так заповзятливо правоохоронці шукають тих, хто підірвав пам’ятник у Запоріжжі творцеві тоталітарної жорстокої системи, яка знищила мільйони наших співвітчизників?
У суботу країна святкувала День злуки. Влада окремо від опозиції. А опозиція також розбилася на три табори. Проте — найпоказовіше — молодь на мосту Патона об’єднала лівий і правий береги Дніпра за велінням серця. І прокоментувала свій крок так: політики лише роз’єднують українців, а ми хочемо жити в Соборній державі.
Це, до речі, тривожний сигнал не тільки для влади, а й тих, хто називає себе опозиціонерами. Бо напередодні деякі політичні партії заявили про те, що ведуть консультації про об’єднання своїх сил в одну потужну партію. Зокрема, йдеться про «Фронт змін» Арсенія Яценюка, «Громадянську платформу» Анатолія Гриценка, УРП «Собор» Анатолія Матвієнка та Європейську партію на чолі з Миколою Катеринчуком. Але на святкуванні Дня злуки вони знову розбіглися по різних майданах. Проте, як мовиться, курчат рахують восени.
Тим більше все вказує на те, що наступні парламентські вибори відбудуться восени 2012 року. Про це однозначно заявив глава адміністрації Президента Сергій Льовочкін, якого деякі видання називали ініціатором проведення парламентських перегонів у березні цього року. Мовляв, він прагне взяти під свій контроль Партію регіонів і допомогти Юлії Тимошенко повернутися у Верховну Раду. А тому й прагне, щоб парламентські вибори відбулися вже цього року.
Отож нам залишається одне: відстежувати, як розвиватимуться події наступного тижня, які проявляться тенденції і окресляться сценарії розвитку подій.