57-річний Анатолій Вдовиченко, інженер одеського заводу «Кисеньмаш», після 14 років рабства в Таїланді готується до повернення в Одесу. Він потрапив до Таїланду в 1996 році. У відрядженні йому доводилось монтувати лінії з виробництва кисню. Ці лінії виготовлялися на одеському заводі. Під час монтажних робіт Анатолій Вдовиченко отримав кисневий опік і був змушений затриматися в Таїланді для лікування.
Колеги інженера після завершення пуско-налагоджувальних робіт поїхали на батьківщину, а Анатолію господар фабрики запропонував затриматися і попрацювати за індивідуальним контрактом. Усю «привабливість» індивідуального контракту одеський інженер відчув на собі буквально через півроку — у нього відібрали паспорт, припинили виплачувати зарплату, і він працював тільки за їжу та одяг. Інженер перебував під постійною охороною, яка контролювала кожен його крок.
Роками родина одеського інженера не знала про те, де він знаходиться — в Анатолія не було можливості поінформувати родичів про своє рабське становище. Допомагали іноземні робітники з М’янми (раніше ця держава називалася Бірмою). Вони ділилися з українцем їжею, а один із них вивіз до себе на батьківщину і відправив лист інженера Вдовиченка до Одеси. І лише після його отримання донька Людмила дізналася, що батько живий-здоровий і перебуває в рабстві у Таїланді.
11 січня співробітники консульського відділу посольства України в Таїланді звільнили співвітчизника з полону. Анатолій Вдовиченко повідомив, що заміняв на виробництві одразу 4 фахівців і тому господар фабрики не хотів втрачати такого працівника. Під керівництвом українського інженера було змонтовано другу лінію з виробництва кисню, а сам він навчив робітничим професіям лудильника, електрика, оператора більше тридцяти тайців.
За 14 років перебування в трудовому полоні Анатолій Вдовиченко майже забув українську та російську мови і нині говорити цими мовами йому надзвичайно складно. Правоохоронні органи Таїланду, повідомляє газета «Бангкок пост», чекають на заяву українського громадянина про причини, через які він опинився в рабстві. Якщо Анатолій Вдовиченко зробить заяву, що його утримували силоміць, господар фабрики буде заарештований і відданий до суду. За інформацією впливової таїландської газети Анатолій Вдовиченко планує покарати своїх мучителів і добиватися від них матеріальної та моральної компенсації за 14 років, проведених у рабстві.