Учора в Києві дипломати та експерти продовжили обговорення відносин між Києвом і Брюсселем під час «круглого стола» на тему: «Внесок Європейського Союзу в розвиток громадянського суспільства». Серед запрошених буди голова Представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра, посли Угорщини — Мігай Байєр, Словаччини — Павол Гамжик, Румунії — Корнел Іонеску. «Ми продовжуємо підтримувати організації громадянського суспільства в Україні», — сказав Тейшейра. За його словами, йдеться про підтримку організацій, задіяних в економічному аналізі, а також про організації, які займаються захистом прав людини.
Днями пан Тейшейра заявив, що угоду про асоціацію між Україною та ЄС буде укладено до кінця цього року. За його словами, наступний раунд переговорів щодо укладання угоди про асоціацію відбудеться у Києві 6 лютого, передає «РБК-Україна».
Найбільші труднощі у переговорному процесі пов’язані з умовами створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. Обидві сторони хочуть захистити своїх виробників і водночас забезпечити їм доступ до нових ринків. Тому Брюссель намагається переконати Київ привести українське законодавство, особливо закони, що регулюють економічні й торговельні відносини, у відповідність до європейських стандартів. Зокрема, під час учорашнього «круглого стола» представник Євросоюзу висловив занепокоєність спробами внести зміни до Закону «Про здійснення державних закупівель», які, на його думку, не відповідають у цілому концепції цього документа. Через такі спроби Всесвітній банк і Європейський союз вирішили призупинити фінансування проектів щодо надання Україні консультаційної допомоги в розробці законодавства про держзакупівлі.
Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович днями підписав Закон України №2899-VІ «Про внесення змін у розділ XІ «Заключні положення» Закону України «Про здійснення державних закупівель» стосовно безперервного забезпечення харчування особового складу Збройних сил України (ЗСУ), учнів (студентів) навчальних закладів і дітей. Раніше віце-прем’єр України Сергій Тігіпко зазначав, що прийнятий закон став «істотним кроком наближення України до формування зони вільної торгівлі з ЄС».