Погода продовжує дивувати своїми «подарунками». Не встигла Львівщина оговтатись від знеструмлення 12 населених пунктів через налипання мокрого снігу (на знімку), як уже Український гідрометеорологічний центр прогнозує у Рівненській та Волинській областях підняття рівня води. І якщо у першій області усе обмежиться затопленням заплав та сільгоспугідь, то волинян попереджають про можливе подальше перевищення позначок часткового затоплення прирічкових будинків та господарських об`єктів. Йдеться передусім про окремі населені пункти у Ратнівському, Любешівському, Маневицькому районах області. Тим часом Міністерство надзвичайних ситуацій разом з іншими відомствами звітує про готовність до зустрічі із «великою водою».
— Сьогодні ситуацію можна вважати стабільною. Найскладніші обставини на Волині. Там є підтоплення сільськогосподарських угідь, господарств і буквально декількох господарських будівель. Але, за прогнозами, ситуація поліпшується, — розповів на учорашньому брифінгу директор департаменту управління рятувальними силами МНС України Григорій Марченко.
У тому, що і цього року в Україні повінь таки буде, Григорій Марченко не сумнівається. Каже, це природно: «Як прийде весна — обов’язково буде і повінь. Питання в тому, чи носитиме вона руйнівний та катастрофічний характер. Щоб такого не було, ми намагатимемося вжити усіх необхідних заходів».
Один із останніх — розробка плану дій центральних та місцевих органів влади щодо готовності до пропуску повені. Згідно із ним усю територію країни поділено на вісім регіонів, відповідно до водних басейнів. Окрім того, мовляв, уже сформовано сили, готові реагувати на повінь — майже 47 тисяч осіб та понад 3,3 тисячі одиниць техніки. Окрему увагу приділено захисту гідроспоруд та недопущенню утворення крижаних заторів.
— Зараз рівень води у басейнах річок Дніпро, Десна та Прип’ять менший, аніж був минулого року. Хоча це, на жаль, нічого не гарантує. Тому ми, як то кажуть, сподіваємось на краще, а готуємось до гіршого, — підсумував пан Марченко.
Тим часом, на сайті МНС з’явилася інформація про штормове попередження. Так, до 26 січня, внаслідок льодоутворення, місцями можливе формування заторів льоду з підйомами рівнів води над поточними. Зокрема, на річках басейну Дністра (в межах Львівської, Івано-Франківської обл.) та Західного Бугу. Тут можливе затоплення заплав та сільськогосподарських угідь. А от біля с. Межиріччя, що на Львівщині, на річці Рата можливе досягнення відміток початкового підтоплення прирічкових будівель.