Бобровицька райрада найближчим часом має намір оголосити цей рік «Роком Павла Тичини». А фактично він стане таким для усієї Чернігівщини — такий намір має обласна влада. Про це розмова нашого кореспондента з головою оргкомітету з підготовки та проведення заходів з нагоди 120-річчя від дня народження Павла Тичини, заступником голови облдержадміністрації Віктором Тканком.

 — Задуми у нас дуже великі, — каже він. — Цього великого Поета, нашого земляка, ми повинні гідно вшанувати, бо він того заслуговує. Я відкрив для себе Павла Тичину літ двадцять п’ять тому, коли поет Станіслав Реп’ях якось прочитав його ліричні вірші. Зі школи ми знали його зовсім по-іншому. Нам подавали його як офіційного поета, котрий прославляв партію та дружбу народів. Тому нині відзначення ювілею є добрим приводом ознайомитися з ранньою творчістю Тичини, заглибитися у творчий світ Майстра слова.

— Чому ювілей відзначатимуть у різні дні?

— Традиційно вважалося, що поет народився 27 січня. А насправді це дата його хрещення. Він народився 23 січня 1891 року в селі Піски. У рамках ювілею співробітники Державного архіву Чернігівської області проведуть пошукову роботу, щоб знайти відповідні підтвердження у метричних книгах.

— Головні урочистості пройдуть у Пісках?

— Зрозуміло, батьківщині великого Поета у ювілейний рік буде приділено особливу увагу. 27 січня у Пісківському будинку культури пройде традиційний районний конкурс імені Тичини «Добридень тобі, Україно», де змагатимуться у номінаціях художнє читання, літературна творчість, народне мистецтво юні таланти. А 14 травня у Пісках відбудеться музично-поетичне свято «Живим вогнем своїм я грію». Очікуємо гостей з усього світу.

— «Голос України» у листопаді минулого року писав про те, що пісківський музей, садиба П. Тичини не відповідають вимогам дня. Чи буде проведена їхня реконструкція?

— Намір такий є. Передбачено виділити з бюджету 405 тисяч гривень. Заслужений діяч мистецтв України Борис Дєдов має ідеї реконструкції садиби Тичини. Хата, де народився Павло Григорович, буде по-новому перекрита влітку — для цього потрібна неподрібнена солома. Уже знайдено і майстра на цю справу. Також проведемо реекспозицію експонатів музею. Його повністю перероблять. Відвідувач більше дізнається про молоді роки поета, пов’язані з Чернігівщиною. Постать письменника займе в музеї провідне місце. В Пісківському історико-меморіальному музеї Тичини шанувальники поетичної творчості повинні відчути дух поезії нашого талановитого земляка.

— Які заходи сплановано ще під час відзначення 120-х роковин Тичини? 

— Їх багато. 27 січня відкриється меморіальна дошка на будівлі колишнього Чернігівського оціночно-статистичного бюро, де працював П. Тичина. Урочистий вечір з нагоди ювілею поета пройде в Чернігівському молодіжному театрі у формі камерної, «сімейної» розмови про його життя та творчість. Цього дня відкриються виставки живопису «Пам’яті Тичини» з фондів Чернігівського обласного художнього музею та книжково-ілюстративної виставки «Я з тих країв, що звуться Придесенням...» обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Короленка. Літературні свята, вечори, години поезії та інші заходи пройдуть у Ніжині, Прилуках, Сосниці, Бобровиці. Творчість Тичини розгляне у січні міжрегіональна науково-практична конференція за участю представників обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти Чернігівської, Рівненської та Полтавської областей у Чернігівському інституті післядипломної освіти ім. К. Ушинського. Намічено провести в лютому Всеукраїнську науково-практичну конференцію з питань літературної спадщини поета на базі Чернігівського національного педагогічного університету імені Шевченка спільно з літературно-меморіальним музеєм-заповідником Коцюбинського. Також незабаром стартує конкурс серед учнів загальноосвітніх шкіл Чернігова на найкращий твір на тему: «Павло Тичина — видатний земляк та поетичний геній України». Переможці будуть нагороджені екскурсійно-туристичною поїздкою на батьківщину поета. А у вересні заплановано провести свято вулиці Тичини у Чернігові.

Інтерв’ю провів Сергій ПАВЛЕНКО. 

Чернігів. 

На знімках: Віктор Тканко; марки, випущені Бобровицькою райдержадміністрацією до ювілею. 

Фото автора.