Львів’янин Іван Самардак був затриманий і побитий правоохоронцями у квітні 2002 року. Зі слів чоловіка, його заарештували на вулиці серед білого дня за те, що він розглядав розкладний ніж. Його відразу доставили у Лисичанський райвідділ міліції. Тримали там більше 4 годин. Весь цей час, переконує Іван, над ним знущалися працівники ОВС. Після побиття його відпустили. При цьому навіть не зареєстрували затримання у спеціальному журналі. Невдовзі судово-медична експертиза встановила численні побої та перелом кількох ребер, які кваліфікували як тілесні ушкодження середньої тяжкості.

— 22 квітня чоловік звернувся зі скаргою на побиття у районну прокуратуру міста Львова. І лише в жовтні, після багатьох скарг на постанови про відмову в порушенні кримінальної справи, її таки відкрили. З того часу до 2005 року слідство майже зовсім не велося, ніяких перспектив не було. Не визначили навіть підозрюваних осіб, хоча потерпілий ще у перших зверненнях чітко вказав на працівників міліції, які його катували у райвідділі, — розповідає «Голосу України» адвокат постраждалого, член правління громадського фонду «Право і демократія» Руслан Таратула. — Небажання прокуратури розслідувати справу підтвердив також районний суд. Він констатував «вперте небажання прокуратури провести детальну перевірку обставин, викладених заявником і прийняти обґрунтоване рішення стосовно його скарги». Відтак ми ухвалили рішення звернутися до Європейського суду з прав людини. Але через його перевантаженість наше звернення розглянули тільки цього року.

«Самардак проти України» — у цій скарзі до Європейського суду пан Іван детально описав свої стосунки з правоохоронцями. Закордонну феміду настільки вразили терміни розслідування, що позов прийняли.

За словами Р. Таратули, рішення все ж таки ухвалили на користь позивача. Європейський суд встановив порушення Україною статті 3 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод у зв’язку з жорстоким поводженням працівників міліції з Іваном Самардаком. А також порушення статті 3 у зв’язку з неефективним розслідуванням прокуратурою скарги. Нині держава має виплатити потерпілому компенсацію за те, що не змогла захистити його права. Крім того, вона повинна належним чином розслідувати цю справу.

На сьогодні слідство не завершене і далі перебуває у провадженні слідчого Личаківської районної прокуратури м. Львова. На думку адвоката, шанси на встановлення справедливості дуже малі. «Нині у це важко повірити. Адже цю справу в прокуратурі розслідують 8 років. Свідки вже й усіх обставин не зможуть пригадати. Прокуратура згаяла час, і тепер, безумовно, мало шансів на те, що встановлять винних і справу передадуть до суду», — підсумував Р. Таратула.

Р.S. Держава зобов’язана впродовж трьох місяців виплатити І. Самардаку моральну компенсацію у розмірі 10 тисяч євро.