Новий вид злочинів викрили в Донецькій області. Слідчий відділ обласного управління по боротьбі з організованою злочинністю направив до суду кримінальну справу стосовно організованої злочинної групи, яка використовувала ресурси мобільного зв’язку для отримання матеріальної вигоди. Таких зловмисників називають фродерами (від англійського слова fraud — обман). Це явище з’явилося в нашій країні близько трьох років тому. Унікальність справи в тому, що в Україні та інших країнах СНД практично немає досвіду розслідувань таких злочинів, тож членам оперативно-слідчої групи доводилося поповнювати свої технічні знання «на ходу».

Оперативна розробка злочинної групи тривала понад рік. Група складалася із п’яти осіб, одна з них — дівчина. Вік зловмисників — від 27 до 37 років. «Їхню злочинну діяльність можна умовно розділити на два сегменти, — розповів слідчий із особливо важливих справ слідчого відділу обласного УБОЗ Ярослав Ющенко. — Перший — отримання бонусних балів, тобто віртуальних грошей, шляхом здійснення фіктивних дзвінків. І другий — переведення цих балів у безготівкові кошти, а далі — у готівку».

За словами слідчого, спочатку ділки оформлювали контракти на користування послугами мобільного зв’язку на підставних осіб або заволодівали контрактними номерами шляхом зловживання довірою. Згодом із цих телефонів здійснювалися дзвінки на прайм-номери, тобто номери із високою вартістю хвилини. Суть шахрайства в тому, що за такі дзвінки певні зарубіжні компанії виплачували комісійну винагороду — 5—10 відсотків від суми, яку «наговорив» абонент. Відповідно до підписаних міжнародних договорів, український мобільний оператор перераховував гроші на адресу зарубіжних роумінг-партнерів, а ті, у свою чергу, перераховували комісійну винагороду за надання послуг голосового трафіку. Ці кошти спрямовувалися на банківські рахунки, які фігуранти вказували під час укладення договору. Контрактний номер використовувався лише один раз, після чого мобільні оператори блокували його через відсутність оплати.

Як правило, мобільні прайм-номери працюють в автоматичному режимі та надають різноманітну інформацію: казки, Біблія, гороскопи тощо. Умільці адаптували спеціальні комп’ютерні програми, які дозволяли автоматично, в заданому алгоритмі, телефонувати на певні номери. І в той час, коли мобільні телефони надовго з’єднувалися із номером у Сомалі, Сьєра-Леоне, Грузії, Литві, на Мадагаскарі тощо, їхні господарі могли відпочивати в барі чи на пляжі. Щоб номери швидко не заблокував рідний мобільний оператор, зловмисники виїжджали для проведення операції до країн Африки, Азії та Європи як звичайні туристи.

Фродери будували свої комбінації на певних «дірках» у роботі мобільних операторів. Детально опрацьовували правову базу і технічний бік діяльності, продумували схеми. Стосовно одного оператора шахраї проводили маніпуляції із бонусною програмою, стосовно іншого — робили дзвінки на прайм-номери. Після пробного дзвінка в певний день здійснювали акцію, яка мала масовий характер. Два-три тижні підготовки завершувалися дзвінками тривалістю від декількох годин до двох діб. І за такі «розмови» струмочком текла комісійна винагорода від зарубіжних компаній.

Щоб отримати матеріальну вигоду за здійснення шахрайських дій, зловмисники спочатку використовували реквізити деяких конвертаційних центрів. А коли правоохоронці припинили їх діяльність, уже самі створили низку суб’єктів господарювання і використовували їх для отримання готівки або транзиту безготівкових коштів. На останньому етапі, починаючи з 2009 року, фігуранти вже використовували реквізити підконтрольних ним офшорних підприємств. Це робилося для того, щоб згодом не можна було вирахувати справжніх власників коштів.

За два з половиною роки злочинної діяльності операторам мобільного зв’язку заподіяно збитків на суму близько 15 мільйонів гривень. Членів групи звинувачують у шахрайстві в особливо великих розмірах, у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, у фіктивному підприємництві, службовій підробці, виготовленні і використанні підроблених документів, у легалізації грошових коштів, здобутих злочинним шляхом. Під час розслідування неординарної кримінальної справи був накладений арешт на рухоме і нерухоме майно (квартири, будівлі, авто) обвинувачених на загальну суму близько 8 мільйонів гривень. Вилучені також знаряддя злочину: наприклад, за однією з адрес під час обшуку вилучено три ноутбуки та 250 мобільних телефонів. Сьогодні вся «спритна п’ятірка» заарештована. До речі, одного зі зловмисників розшукали в Харківській області, де той, маючи спеціальну підготовку з виживання в екстремальних умовах, переховувався у лісі кілька місяців.