Із досьє «Голосу України»

 

Олена СЕМИЧАСТНА, міністр праці і соціальної політики Автономної Республіки Крим. Народилася 08.05.1961 р. у Донецьку.

Освіта вища: Томський державний університет, фізик-баліст, 1986 р.; Донецький політехнічний університет, магістр адміністративного управління, 1998 р.

З 1991-го працювала в органах місцевого самоврядування і державної адміністрації: фахівцем оргвідділу, головного управління інформаційної політики, консультантом відділу правового забезпечення, помічником народного депутата України.

 

В Україні почали активно дискутувати пенсійну реформу. Не став винятком і Крим. Там уже затверджено відповідну робочу групу з організації роз’яснення ініціатив. Які завдання передусім вона має вирішити і на що можуть розраховувати кримські пенсіонери — про це наше інтерв’ю з міністром праці і соціальної політики автономії Оленою Семичастною.

— Олено Борисівно, розкажіть про плани робочої групи з обговорення та роз’яснення проекту пенсійної реформи в Україні.

— Нещодавно Рада міністрів Автономної Республіки Крим своїм розпорядженням затвердила робочу групу з організації обговорення пенсійної реформи, головою якої є перший заступник Голови Ради міністрів АРК Павло Бурлаков, а співголовою — заступник Голови Верховної Ради АРК Григорій Іоффе. До складу робочої групи увійшли представники профспілок, роботодавців, депутати Верховної Ради Криму, представники міністерств і відомств, чиї професійні інтереси поширюються на сферу трудових і пенсійних правовідносин або тісно пов’язані з ними.

На початку року ми провели засідання робочої групи і визначили основне завдання, яке, насамперед, полягає в тому, щоб:

— узгоджено провести обговорення питань, пов’язаних з пенсійним реформуванням;

— зміцнити в суспільній свідомості кримчан думку про неминучість і необхідність проведення реформ, а також наповнення джерела фінансування, гарантування 100-відсоткової виплати пенсій, поліпшення умови пенсійного забезпечення працівникам бюджетної сфери та забезпечення зростання добробуту людей похилого віку.

Робоча група обговорила й схвалила план організаційних заходів щодо інформаційно-роз’яснювальної роботи з питань пенсійного реформування. Наше завдання — забезпечити його виконання. Це досить об’ємний за формою і змістом документ.

— На ваш погляд, що дасть пенсійна реформа жителям автономії?

— У Криму мешкають понад 557 тисяч пенсіонерів, а кількість працюючих становить 538 тисяч осіб. Якщо так відбуватиметься й надалі, то людям не буде чим платити пенсію.

Плюси пенсійної реформи:

— гарантуватиме стовідсоткову виплату пенсій кримчанам;

— установить соціально справедливу систему пенсійного забезпечення;

— стабілізує та поліпшить стан фінансів населення півострова;

— здійснить детінізацію економіки автономії

— підвищить, що дуже важливо, престижність праці працівників бюджетної сфери.

Найобговорюваніше питання — підвищення пенсійного віку для жінок. Ми порахували: продовження пенсійного віку дасть змогу уже 2011 року вивільнити в автономії майже 62 мільйони гривень.

— Що робить ваше міністерство, щоб кількість робочих місць у Криму збільшувалася?

— Основне завдання роботи міністерства у сфері зайнятості — об’єднати зусилля і скоординувати діяльність усіх структур виконавчої влади згори донизу, залучити об’єднання роботодавців і профспілок, громадські організації до роботи з регулювання процесів на ринку праці.

Для підвищення економічної активності населення і зростання продуктивної зайнятості міністерство проводить багатовекторну роботу. Ми вивчаємо стан зайнятості й безробіття трудових ресурсів і населення автономії віком від 15 до 70 років, з’ясовуємо проблемні питання забезпечення зайнятості окремих категорій населення, визначаємо кількість громадян, які можуть вийти на ринок праці й матимуть потребу в роботі.

З огляду на це, один із пріоритетів — робота, спрямована на розширення сфери докладання праці мешканців Криму за рахунок збереження та створення нових робочих місць. Для цього є Програма зайнятості населення і Регіональна угода, укладена між органами виконавчої влади, об’єднаннями роботодавців і профспілок.

Створення робочих місць у республіці проводиться за рахунок реалізації інвестиційно-інноваційних проектів, стимулювання підприємницької ініціативи, підтримки особистих селянських і фермерських господарств тощо.

Зважаючи на пропозиції і розрахунки міністерств і регіонів, прогнозувалося, що на нових робочих місцях у всіх сферах економічної діяльності 2010 року буде працевлаштовано 29 тисяч осіб, фактично за підсумками 11 місяців цей показник становив 39,7 тисячі осіб.

— Дякую за інтерв’ю.

Інтерв’ю провів Георгій ВЕРВЕС.