У Дніпропетровську відбулася кущова нарада представників органів Пенсійного фонду, управлінь праці та соціального захисту населення, профспілок, роботодавців та бюджетних організацій Дніпропетровської, Кіровоградської і Черкаської областей. На ній віце-прем’єр-міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко представив урядовий проект пенсійної реформи.
Підсумовуючи результати цієї і попередніх зустрічей у регіонах, на прес-конференції Сергій Тігіпко зазначив, що жодного разу не чув заперечень проти реформування пенсійної системи. «Всі говорять про проблеми і визнають, що найбільша серед них — низькі пенсії», — зауважив він. Нині співвідношення пенсії до зарплати в Україні на рівні 48 відсотків. Отже, виходячи на заслужений відпочинок, людина вдвічі зменшує свій дохід. Звідси, стверджує посадовець, і більш як два мільйони працюючих пенсіонерів. У країнах із збалансованою системою літні люди отримують 65—70 відсотків зарплати, подекуди коефіцієнт заміщення (співвідношення пенсії до зарплати) перевищує одиницю. Тобто ті, хто заслужив відпочинок, мають навіть більші виплати, ніж розмір зарплат.
Щоб виправити нашу ситуацію, необхідно розв’язати дві ключові проблеми: збільшити кількість працюючих (за чотири роки платників внесків до Пенсійного фонду зменшилась на 1 мільйон 400 тисяч) і легалізувати заробітну плату (один зі шляхів — запровадження індикативних зарплат або, у крайньому разі, індикативних відрахувань до Пенсійного фонду).
На докір, що реформу хочуть провести за рахунок жінок, яким збільшують на п’ять років вік виходу на пенсію (це збираються робити поступово — протягом десяти років, а кожні півроку пенсію збільшуватимуть на 2,5 відсотка), Сергій Тігіпко зауважив, що не треба бачити в цьому тільки негатив. Мовляв, сьогодні середня пенсія чоловіків сягає 1327 гривень, а жінок — 872. Здебільшого це через менший трудовий стаж під час виходу на заслужений відпочинок. До того ж, згідно зі статистикою, жінки живуть довше, ніж чоловіки. Багато хто не збирається полишати роботу в 55 років, але нині, досягнувши цього віку, часто опиняється перед загрозою скорочення.
«Ми не хочемо «хитрих» рішень, запевнив урядовець, — жодне не буде прийнято «заднім» числом». Усі норми почнуть діяти після прийняття закону Верховною Радою і підписання Президентом, з дня його опублікування. 16 лютого в парламенті плануються слухання з цього питання, а в середині (максимум — наприкінці) березня можна очікувати на сам закон. Нині триває обговорення проекту, йде збір пропозицій, деякі з них уже враховано.
Що стосується другого рівня пенсійного забезпечення — накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, то її планують запровадити, коли забезпечать бездефіцитність бюджету Пенсійного фонду. За прогнозами Сергія Тігіпка, це може статися 2013 року.
Реформа, запевнив віце-прем’єр, не передбачає норм, які погіршували б умови життя для нинішніх пенсіонерів. Чинні виплати не зменшаться, оскільки це заборонено Конституцією. А в недалекій перспективі — за п’ять—десять років — усі літні українці отримуватимуть більше.