Учора заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко розповідав у прямому ефірі на Національному радіо про значення Акта соборності та коментував підготовку до відзначення сьогоднішнього свята. Так, на його переконання, «спільними зусиллями влади та опозиції зроблено все, щоб продемонструвати українцям та світу, що нинішня Українська держава надто далека до ідеалів єдиної соборної країни, про яку мріяли батьки-засновники УНР та ЗУНР, підписуючи відповідні документи 22 січня на Софійській площі та заявляючи, що віднині Україна єдина».

Микола Томенко підкреслив, що має на увазі не формальну єдність українських земель у складі Української держави. «Йдеться про єдність стратегії розвитку, спільності традицій та цінностей, які пропагуються владою і опозицією», — сказав він.
Заступник глави парламенту назвав символічним, що лише в Києві про єдність говоритимуть паралельно на чотирьох головних площах. «Складається враження, що якби в центральній частині столиці було більше площ, то всі вони були б зайняті різними політичними силами, адже кожна має власну точку зору і своє розуміння єдності», — зазначив політик.
«Отже, можна говорити, що в 2011 році єдина соборна Україна залишається нездійсненою мрією», — підсумував Микола Томенко.
Прес-служба Миколи ТОМЕНКА.