Музей Української Народної Республіки, який розташований у колишньому приміщенні Центральної Ради (столичному Будинку вчителя) і діє як експозиція Інституту національної пам’яті, знову відчинив свої двері відвідувачам та поповнюється новими експонатами. Учора, напередодні Дня соборності, музей відвідав Прем’єр-міністр Микола Азаров, а після нього — народні депутати України від партії «За Україну!». Прем’єр запевнив, що музей працюватиме й надалі та фінансуватиметься, а уряд буде всіляко сприяти розвитку музейної справи.

«Музей не працював буквально декілька днів — під час новорічних свят, — каже керівник експозиції, начальник відділу музейної та виставкової діяльності Українського інституту національної пам’яті Олександр Кучерук. — Тепер вільно всі заходять, навіть інколи забагато. І Прем’єр-міністр нам сказав: «Працюйте і все буде з вами добре». Водночас реорганізація структури інституту ще триває. Співробітники музею вірять, що все вирішиться позитивно, хоча й зізнаються: коли експозиція не працювала, дуже хвилювалися. За словами голови Інституту національної пам’яті Валерія Солдатенка, реорганізація пов’язана з адміністративною реформою, і наразі розглядають кілька варіантів реорганізації, на які погоджуються обидві сторони. Адже окрім Музею УНР при інституті також діяли й інші меморіали — пам’яті жертв голодоморів, заповідники «Бабин Яр», «Биківнянські могили», Музей української революції 1917—1921 років. Нині вирішується питання про передачу цих установ у підпорядкування Міністерства культури. А Інститут національної пам’яті віднині функціонуватиме як науково-дослідна установа, що перебуває в управлінні Кабінету Міністрів України. «Перебої в роботі Музею УНР були пов’язані з адміністративно-господарськими проблемами, а не з ідеологічними чи науковими, політичною орієнтацією, — запевнив О. Кучерук. — Експозиція знову відкрилась 10 січня». «Ані в уряду, ані в адміністрації Президента не було намірів закрити Музей УНР, і в мене таке інтуїтивне відчуття, що ні в кого взагалі не піднялася б рука. Якщо навіть були в когось такі задуми, їх би стримали. Цей музей ніколи не буде закрито», — наголосив В. Солдатенко. А новий статус — науково-дослідної установи, — зауважив він, — означатиме, що тепер Інститут національної пам’яті більше займатиметься науковою діяльністю. Співробітники музею також сподіваються, що він розшириться і поповниться новими експонатами. Зокрема, що йому буде передано кімнати, в яких працювали голова Центральної Ради Михайло Грушевський та голова уряду УНР Володимир Винниченко.

В експозиції музею зберігаються унікальні архівні документи та експонати, пов’язані з українським визвольним рухом початку ХХ століття, зокрема оригінал Четвертого універсалу Центральної Ради про проголошення державної незалежності УНР та Акт Злуки 22 січня 1919 року. Учора народні депутати України В’ячеслав Кириленко та Володимир Мойсик подарували музею дві унікальні книжки — видану 1940 року в Празі про армію УНР, в якій є схеми, знімки та докладний опис усіх полків і частин, спогади учасників, та видану в Мюнхені 1963 року про деякі складнощі всередині війська УНР.

P. S. На жаль, журналістів «Голосу України» під час відвідин музею прем’єром туди не допустили, бо, як сказала особиста охорона, там була присутня «лише особиста преса».