Метою вибухів у Макіївці було залякування задля отримання грошей. Про це заявив журналістам голова СБУ Валерій Хорошковський. «Слідство відпрацьовує різні версії, але очевидно з тих матеріалів, які у нас наявні, що первинна — це версія, пов’язана з фінансовими ресурсами, з бажанням злочинців отримати певну суму грошей», — сказав керівник відомства.
Як повідомляв «Голос України», вранці у четвер в місті сталися два вибухи: зазнали пошкоджень будівлі державного підприємства «Макіїввугілля» та торговельного центру «Голден плаза». Потерпілих немає. СБУ порушила та розслідує кримінальну справу за статтею «тероризм». Правоохоронці розповіли, що на будівлі вугільного об’єднання було знайдено прикріплений конверт із запискою, в якій містилася вимога до влади виплатити 4 мільйони євро. В разі невиконання забаганки зловмисники погрожували новими вибухами у п’яти місцях з великим скупченням людей.
У четвер на вулицях Макіївки вибухотехніки та міліціонери перевіряли будівлі, де розташовані громадські установи. На цей час прийом відвідувачів припинили. Проте масової паніки в місті не було: працював громадський транспорт, у магазинах, на ринку та на автостанції було людно. В школі, розташованій неподалік офісу «Макіїввугілля», о 16-й годині діти займалися в групі подовженого дня.
Офіс «Макіїввугілля» оточили правоохоронці, не пускаючи сторонніх. Перехожі зупинялися на протилежному боці вулиці та спостерігали, як робітники складають уламки скла і затягують віконні отвори плівкою. Вибухом пошкоджено вхід до будинку та вибито вікна аж до шостого поверху, включно із кабінетом генерального директора, розташованим на третьому поверсі. Два вікна в сусідній школі також розбилися від ударної хвилі.
Офіс виробничого об’єднання розташований на центральній площі міста, поряд із міськвиконкомом, де й розмістився штаб та спеціальна комісія з розслідування. Офіційною інформацією журналістів, які приїхали до штабу, не балували. Вибухи сталися близько четвертої та п’ятої години ранку, однак аж до сьомої вечора ніхто із правоохоронців не вийшов поспілкуватися із пресою. Лише о сьомій керівник СБУ дав п’ятихвилинний брифінг.
На тлі такого мовчання в місті ширилися чутки, одна страшніша за іншу. Адже стало відомо, що автори записки, вимагаючи грошей, заявляли: нові теракти стануться о 17 годині того ж дня. Мешканці називали різні адреси вибухів (на щастя, інформація не підтвердилася). Розмови на кшталт: «А ти знаєш, що в Гірняцькому райвиконкомі знайшли бомбу, але вчасно знешкодили?» можна було почути й на вулицях міста.
«Гадаю, погаласують — та й перестануть. Я оптимістка, ми з донькою сьогодні були і в школі, і на танцях. Усе відкрито. А ті, хто вдома сидить, ті панікують», — сказала Олена Бородкіна, мати восьмирічної школярки. «Страшно! Не знаю, хто як, а моя донька завтра на заняття не піде», — так висловилася інша моя співрозмовниця — Вікторія.
Правоохоронці запевняють: місто може спати спокійно. Але на чому грунтується такий оптимізм? «Збирався штаб Антитерористичного центру, і в цьому були задіяні й органи влади, і правоохоронні органи з єдиною метою: щоб нікому нічого не загрожувало, — пояснив Валерій Хорошковський. — Після проведених заходів ми певною мірою можемо бути впевнені, що дана ситуація локалізована». Керівник СБУ заперечив те, що імовірним терористам заплатили викуп. «У нас достатньо матеріалу, щоб проводити це розслідування, — запевнив глава СБУ. — Після отримання первинної інформації була проведена величезна робота для забезпечення безпеки і виявлення можливих місць та вогнищ вибуху. Близькість їх до органів місцевої влади повинна була підкреслити необхідність витребувати певну фінансову суму для залякування. Гроші були витребувані достатньо великі, але конкретна сума не має значення. Головна мета операції — життя і здоров’я людей. На сьогодні можу сказати городянам, що вони можуть спати спокійно».
Більшість мешканців міста впевнені, що ці події звичайних людей прямо не стосуються. «Це не тероризм, а звичайнісінький перерозподіл майна», — переконаний 46-річний Сергій. «Звичайно, вибухи — це погано, але ж житлові будинки не підривають, а підривають тих, хто займається бізнесом. Тому нам боятися нічого», — вважає 18-річний Денис. Вразило те, що жоден із тих, з ким я спілкувалася в Макіївці, не засудив категорично зловмисників. Натомість люди висловлювали невдоволення життям і тим, як влада вирішує проблеми.
Учора стало відомо, що перевірка Контрольно-ревізійного управління виявила порушення в діяльності «Макіїввугілля», і що КРУ ще наприкінці минулого року вимагало звільнення генерального директора Станіслава Толчина. Водночас міністр палива та енергетики України Юрій Бойко, який учора перебував у Донецькій області, заявив, що вибухи не пов’язані з роботою держпідприємства.
З будівлі «Макіїввугілля» вчора виносили коробки з паперами. Схоже, після вибухів діяльність вугільного підприємства ретельно перевірять правоохоронці. Нагадаю, уряд оголосив про намір приватизувати державні вугільні підприємства. І напередодні цих подій за посаду генерального директора об’єднання, яке контролює роботу дев’яти шахт, може точитися запекла боротьба.
Фото Костянтина ЧЕРГИНСЬКОГО (УНІАН).