Творча інтелігенція країни вчора передала нашому Президентові свого відкритого листа з проханням не допустити нищення культурного та історичного обличчя столиці. Сам текст послання, як уже повідомляв «Голос України», було написано ще тиждень тому. Весь цей час тривав збір підписів охочих підтримати звернення до глави держави. За сім днів таких знайшлося понад півтори сотні. Серед них — актори, письменники, співаки, науковці тощо.
— Буквально два тижні тому виникло питання, чому ми мовчимо, дивлячись, як руйнується столиця. Тоді ж народилася ідея, що нам потрібно об’єднати зусилля у боротьбі. Тому що Київ — це не щось моє, це набуток усього людства. Мене вразило, що лист без жодних умовлянь підписали всі, до кого ми звернулися, — каже Т. Ібраїмов, один з ініціаторів та підписантів звернення. — Більше того, у нас навіть були добровольці, які не тільки ставили свої підписи, а ще й зголошувалися зібрати їх серед своїх колег та знайомих.
Учора лист самі ж підписанти понесли Президентові. От, правда, біля будівлі адміністрації гаранта на них не чекали. Шлях інтелігенції перегородив страж порядку (на знімку). Поки письменники та співаки на чолі з Віталієм Капрановим обурювалися, правоохоронець із кимось спілкувався по телефону. За кілька хвилин до вже майже мітингуючого люду вийшов ще один міліціонер, тільки вже з більшими зірками на погонах. З його «дозволу» лист таки вдалося передати до адміністрації. Але, яка його подальша доля в кабінетах на Банковій, — питання.
— Важливість цього листа в тому, який він матиме відгук, — каже ще один підписант листа, народний артист Богдан Бенюк. — Сподіваюся, що наше звернення дійде до Президента. І він своєю владною рукою накладе мораторій на всі нові будівництва в історичному центрі міста. Адже ми прекрасно розуміємо, що народ, який не має свого історичного коріння, з часом перетворюється на іншу безлику структуру. Тому такі речі потрібно завжди відстоювати.
Нагадаємо, лейтмотив листа — заклик до глави держави зупинити бездумну забудову столиці, й особливо її історичної частини. «Багатоповерхівки, брутально встромлені в історичне середовище, на очах змінюють вигляд стародавнього міста, спотворюють уславлені по всьому світу київські ландшафти... Вимагаємо ввести мораторій на будівництво в охоронних зонах Софії та Лаври, накласти вето на прийняту Верховною Радою редакцію закону про регулювання містобудівної діяльності...» — йдеться у листі. Усього в посланні шість вимог. Скільки з них буде виконано — покаже час.