Є села значно більші за Боришківці (Кам’янець-Подільський район). Але таких глибин духовності, як у цьому населеному пункті, досягає аж ніяк не кожна громада.
У Боришківцях є школа, в якій навчається 35 учнів. Вони щороку приймають у себе лауреатів премії імені Григорія Костюка, влаштовують вечори пам’яті славетного земляка. Міцна дружба поєднує сільських дітей із сином академіка Теодором Костюком. Для них він — Всесвіт, бо й про батька розповідає багато цікавого, й про себе (живе за океаном, працює в Національному космічному агентстві США).
Директорові школи Володимиру Барановському перед гостями не соромно. Приміщення, їдальня, дитячий садочок — усе в належному стані. До речі, школа діє з 1884 року, одна з найстаріших на Поділлі.
— Я була приємно здивована, коли учні виступили з літературним монтажем за творами Костюка, — каже лауреат премії 2010 року Євгенія Сохацька. — Чудово виступив хор, а директор головував на святі й співав разом з вихованцями. Виконували твір і на його слова.
У школі відкрито кімнату-музей академіка, в селі його іменем названа вулиця.
Нині премія імені Григорія Костюка має лише обласний статус. Чому ж не всеукраїнський? — запитують його земляки та члени обласної організації Національної спілки письменників.
Може, Боришківці стануть однією з малих українських літературних столиць завдяки і школі?
 
Хмельницька область.