Майже три роки тому тодішнє керівництво Полтавської облдержадміністрації ухвалило рішення про реконструкцію Полтавського обласного академічного муздрамтеатру імені Гоголя. Планувалося, що оновлений театр відкриється до 200-річчя письменника — 1 квітня 2009 року. 
Та до ювілею приміщення не встигли реставрувати. Урочиста мить не раз переносилась. Бо обсяг робіт виявився ширший, ніж планували, а коштів увесь час не вистачало. Завдяки фінансуванню з обласного бюджету та виділенню державних субвенцій реконструкцію таки вдалося завершити. Загальна кошторисна вартість — 43,8 мільйона гривень, майже вдвічі більше, ніж планувалося спочатку.
Будівлю оновлено не лише зовні, виконано всі ремонтно-реставраційні роботи фойє 1—3 поверхів, глядацької зали, встановлено світлове та звукове обладнання сцени тощо.
Хоча місцеве начальство вже «урочисто відкрило театр», глядачеві сюди поки що рано. Нині тут «обживається» обслуговуючий персонал, ще триває ремонт підсобних приміщень, встановлення сучасної апаратури. Театр відчинить двері для полтавців лише 1 квітня — до 202-ї річниці Гоголя.
...Полтава — колиска української національної сцени, адже ще 1808 року в місті було засновано перший професійний театр. А в 1810-му за міські кошти споруджено триповерхову будівлю з першокласною сценою. Це був один із перших стаціонарних театрів в Україні (після Львова, Києва, Одеси). 1818 року на запрошення генерал-губернатора князя Миколи Рєпніна до Полтави переїздить краща частина трупи харківського антрепренера Івана Штейна — Михайло Щепкін, Іван Угаров, Павло Барсов, Тетяна Пряженківська. Директором театру було призначено Івана Котляревського, котрий фактично здійснював постановки і переклади п’єс. Саме для полтавського театру він створив «Наталку-Полтавку» та «Москаля-чарівника». Ролі Виборного та Чупруна написав для Щепкіна, з яким автора пов’язували сердечні стосунки.
Ця сцена стала життєдайною для багатьох: Івана Козловського, Бориса Гмирі, Марії Литвиненко-Вольгемут, Катерини Осмяловської. Тут виступали Шаляпін, Собінов, Паторжинський.
Останні два роки, ставши фактично «бездомним», колектив театру продовжував працювати. Гоголівці здійснили 12 нових постановок, узяли участь в одинадцяти престижних театральних форумах. Серед них — Московський міжнародний музичний фестиваль «Євроконцерт», міжнародний театральний фестиваль «Кримські зорі», міжнародні фестивалі в Новограді-Волинському та Харкові. З гастролями колектив побував у Сімферополі, Дніпродзержинську, Орлі.
Мине небагато часу, й оновлена будівля прийме перших відвідувачів. Уже в квітні полтавці вітатимуть тут учасників Міжнародного фестивалю театрального мистецтва «В гостях у Гоголя».