На «Петрівці» трусяться за свої місця
Над столичною «Петрівкою» скупчуються хмари. Не встигли торговці оговтатися від перевірок УБОЗу, як раптом новий клопіт. Директор ТОВ «Книжковий ринок» Віталій Правдивий заявив пресі про намір знести частину наявних базарів під новий торговельно-розважальний центр (ТРЦ). Нагадаємо, «Петрівка» — це речовий, продовольчий, господарський і книжковий ринки в одному. Ми запитали у підприємців, як вони ставляться до цієї затії, й у відповідь почули: «Вам цензурною мовою чи від душі?».
Учителька молодших класів Алла Анастасьєва торгує книгами не перший рік. Каже, ідея реконструювати базар не нова. До кризи будівельники ледь було не взялися за лопати, але від слів до діла так і не дійшло. І от чергова спроба розігнати «Петрівку». Якщо вірити словам Правдивого, потіснять продавців зовсім скоро. Адже новий ТРЦ має з’явитися на їхніх точках уже в наступному році.
Самі підприємці зізналися, що про такі плани довідалися з газет, та й команди згори пакувати валізи ще не надходило.
— Нам поки що нічого не кажуть, але ми постійно напоготові, — розповідає Алла. — Якщо звідси попросять, то йти мені нікуди. На машину і квартиру я не заробила, грошей ледь вистачає, щоб прогодувати родину.
Віталій Правдивий, у свою чергу, обіцяє: в новому ТРЦ місця знайдуться для всіх. «Ми заклали в план майже 10 тис. кв. метрів торговельної площі під диски і книги, і тих, хто захоче перейти з ринку в ТРЦ, — ласкаво просимо», — повідав він ЗМІ. Правда, додав: оренда, природно, зросте — у середньому на 50—70 відсотків.
На «Петрівці» одразу підрахували: якщо нині платять 340 гривень, то в ТРЦ сума зросте до 510—580 гривень.
— Хто зможе цю справу потягти? Хіба що ті, хто торгує піратськими дисками, але хто їх туди з таким товаром пустить? — вважає букініст Сергій.
За його словами, вже тепер багато хто подумує про те, щоб закритися — торгівля і без того йде погано. Мовляв, після чергового підняття цін розгубили останніх клієнтів. А в ТРЦ книги стануть просто золотими.
— Ну, заженуть нас туди, буду я вся доглянута стояти в гарній вітрині, але хто ж у мене щось купить? — продовжує Алла.
Утім, знайшлися на ринку й ті, хто у перевтілення ринку на ТРЦ не дуже-то й вірить. Таких більше хвилюють дедалі частіші перевірки УБОЗу. Нагадаємо, 12 січня правоохоронці влаштували тут перевірочний рейд з дотримання правил торгівлі й вилучили піратської аудіо- й відеопродукції, а також предметів верхнього одягу зі штучного й натурального хутра на суму більш як 3,4 мільйона гривень.
— Це все ягідки, пиріжок із нас зроблять після 1 квітня, коли на повну силу запрацює Податковий кодекс, — сказав нам торговець дисками Валерій.