У Косові, що на Прикарпатті, відкрито міжрайонний центр нефрології і діалізу
Кошторисна вартість центру —  1100 тис. грн., з яких 970 тис. на медичне обладнання виділило МОЗ України, а решту на ремонт і облаштування — районний бюджет. Тут встановили три апарати штучної нирки, а буде ще три.
95 відсотків робіт, за словами Івана Фазана (на знімку), головлікаря Косівської ЦРЛ, на базі якої працюватиме заклад, виконано силами медпрацівників. Центр обслуговуватиме Косівський і Верховинський райони, а за потреби й Снятинський, жителям сіл якого доїжджати сюди буде зручніше і дешевше, ніж до інших таких центрів.
Нині тут працюють сім фахівців, хоча за штатним розписом їх мало б бути 15. «Бюджет на медицину у Косівському районі надзвичайно складний, — пояснив керівник лікарні. — Тож доведеться раціонально використовувати кошти».
Хворих теж поки що сім, але з лютого буде 14. Дотепер пацієнти, наймолодшому з яких - 40 років, їздили на процедури за багато кілометрів: «Це була катастрофа як для медиків, так і для хворих. Адже до апарату «штучна нирка» ці люди прив’язані до кінця свого життя. Незважаючи на фінансовий стан, самопочуття, погоду, вони мусили у фіксований день бути на гемодіалізі у Коломиї, Івано-Франківську чи Чернівцях. А тепер допомогу отримуватимуть на місці. Лікування буде безкоштовне».
Медики готові працювати й у дві зміни, аби полегшити життя хворим. Центр фактично стане другим домом для пацієнтів, бо вони приречені у ньому жити постійно: робити гемодіаліз треба через день, а сама процедура триває 5—6 годин. Тому палатам постаралися надати домашнього вигляду: пофарбували їх у різний колір, оживили кімнатними квітами, вмонтували телевізори (подарунки від районної влади і адміністрації лікарні). За таке старання голова ОДА Михайло Вишиванюк пообіцяв нагородити Івана Фазана найвищою відзнакою краю — медаллю «За заслуги перед Прикарпаттям».
Нагадаємо, прикарпатців, які потребують апарату «штучна нирка», нині близько 250. Захворювання здебільшого виникає як ускладнення різних ниркових захворювань, цукрового діабету.