У середу в декількох сотнях метрів від нашої редакції була пожежа. З Інституту теплофізики НАН України, що на вулиці Желябова, прикриваючи хустками роти й носи квапливо виходили люди, а от пожежникам, які швидко прибули, до об’єкта загоряння важко було підійти, не кажучи вже про те, щоб під’їхати! Та й хто з нас, тих, що живуть у великих українських містах, не спостерігав за картиною, коли «пожежна» або «швидка» не може протиснутися до потрібного будинку через припарковані поруч машини.

Нещодавно один літній киянин на очах у здивованих мешканців, не ховаючись ні від кого, проткнув шини джипа сусіда. Коли той захотів з’ясувати причину такого «дивного» вчинку, пенсіонер накинувся на нього із кулаками. Як розповіли «Голосу України» свідки події, герой скандалу — зовсім не дебошир. А цілком інтелігентна людина — в минулому інженер.

«Останнім часом всі його турботи — лише про здоров’я дружини, — пояснює свідок Ніна Дмитрівна. — Вона інвалід, постійно доводиться викликати «швидку» або возити її до лікарні. Через цей величезний джип під’їхати до під’їзду просто неможливо. А нести дружину на руках — велика проблема...»

Щорічно кількість автомобілів у столиці зростає у багато разів. А от кількість паркінгів тим часом не збільшується у такій само прогресії. При цьому правила дорожнього руху ніяк не обмежують паркування у дворах і на вузьких вулицях. Хто повинен стежити за дотриманням вимог про те, що в’їзд і виїзд у двір мають бути вільні, не кажучи вже про достатню ширину проїзду для «швидкої» або пожежної машини?

Як повідомили «Голосу України» на одній з підстанцій швидкої медичної допомоги, підрахувати, скільки людей у Києві померло через те, що машина із лікарями застрягла у пробці або через те, що реанімаційна бригада не змогла проїхати до під’їзду, просто нереально. Так ніхто цим і не займається.

Зараз багато говорять і пишуть про комунальну реформу, і «Голос України» у свою чергу хотів би порушити в рамках цієї теми питання про функціональність столичних дворів і велику кількість вузьких вулиць.

На знімках: припарковані на вулиці Желябова машини не дають можливості для нормального проїзду до місця пожежі; для того, щоб розгорнути свою техніку, пожежникам довелося витратити багато дорогоцінного часу.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.