Про необхідність запровадження пенсійної реформи урядовці вели мову вчора з представниками Федерації роботодавців. Участь у розмові, зокрема, взяли заступник міністра соціальної політики Василь Надрага та голова Пенсійного фонду Борис Зайчук.
Якщо не змінити нинішню ситуацію, дефіцит Пенсійного фонду зростатиме, почнуться затримки з виплатами пенсій. А це остаточно розбалансує систему, зауважив В. Надрага. Утім, за його словами, крім підвищення пенсійного віку, є ще три способи розв’язання цієї проблеми. 
По-перше, через збільшення розмірів внесків, що призведе до збільшення навантаження на роботодавців, а відтак, і до ще більшої тінізації економіки. По-друге, через збільшення дотацій з державного бюджету. Що знову-таки може бути забезпечено за рахунок податкового навантаження, передусім на роботодавців. І, по-третє, через зменшення і так низьких розмірів пенсій, які виплачуються нині. Очевидно, що всі три варіанти навряд чи влаштовуватимуть суспільство.
Водночас урядовець акцентував увагу на наявності великої різниці між середнім розміром пенсії, призначеної на загальних підставах, та пенсії, призначеної за спеціальними законами. Розмір звичайних виплат, за його словами, у середньому становить майже 1150 грн., а спеціальної — інколи перевищує 10 тисяч гривень (їх отримує 3882 особи).
Утім, розв’язувати такі проблеми потрібно не лише через збільшення віку. Тут має відбутися цілий комплекс заходів, упевнений В. Надрага. Зокрема, стабілізація та поліпшення фінансового стану, усунення дублювання функцій центральних органів виконавчої влади (через скорочення чисельності управлінського апарату та витрат на його утримання), підвищення ефективності державного управління та створення сприятливого клімату для потенційних інвесторів. А для цього потрібно гідно завершити податкову реформу. У цьому контексті, упевнений заступник міністра, співпраця з організаціями роботодавців надзвичайно важлива.
За словами голови Пенсійного фонду Бориса Зайчука, був період, коли фонд мав трирічний запас коштів. Але ці часи давно минули.
Роботодавці, у свою чергу, також порушили низку питань. Зокрема, Олексій Мірошниченко, віце-президент конфедерації роботодавців не впевнений, чи можна зберегти купівельну спроможність коштів, заощаджених за допомогою накопичувальної системи, скажімо, через 20 років. Крім того, на його думку, варто не лише просити громадян працювати довше, а й роботодавців — утримувати людей довше. Тобто знайти мотивацію не скорочувати пенсіонерів. «Такі тенденції, рано чи пізно, будуть. І треба у цьому питанні бути чесними», — наголосив він. Водночас перед роботодавцями постане питання: або звільняти людей передпенсійного віку, або відмовляти молоді в першому робочому місці. «Адже найближчим часом навряд чи буде змога створювати додаткові робочі місця на підприємствах», — зауважив О. Мірошниченко.