Учора, за даними облводгоспу та Волинського гідрометеоцентру, на всіх водотоках області спостерігався підйом рівнів води. На заплавах перебувають усі річки регіону, а вода в Прип’яті, Стоході, Стиру та Турії досягла критичних позначок, за яких починається підтоплення сільськогосподарських угідь, присадибних ділянок та господарських будівель.

 

Усього в Ратнівському, Камінь-Каширському, Маневицькому та Любешівському районах підтоплено два житлові будинки, 25 господарських будівель, понад 380 присадибних ділянок та 23 тисячі гектарів території, у тому числі 2,2 тисячі сільгоспугідь. Ці цифри були б ще більш вражаючими, якби на польдерних меліоративних системах періодично не працювали 20 насосних станцій, деякі з яких за секунду відкачують 4—6 кубометрів води.

Усі міжрайонні та районні управління водного господарства сьогодні працюють у режимі підвищеної готовності. Щоби попередити виникнення аварійної ситуації, в Ратнівському міжрайонному управлінні водного господарства дві аварійні бригади ліквідовують затори льоду поблизу газових переходів на річках Вижівка та Прип’ять.

У Любешівському районі — на Цирській осушувальній системі — дві аварійні бригади ведуть відновлювальні роботи на ділянці дамби водосховища, частково зруйнованої бобрами. Ще одна аварійна бригада Любешівського управління водного господарства укріплює дамбу, щоб попередити затоплення Прип’яттю села Хоцунь.

Багатьох цікавить ситуація на водосховищі Хрінниківської ГЕС, що на ріці Стир вище міста Луцька. Нині рівень води в його верхньому б’єфі продовжує зростати. Щоб не допустити надмірного заповнення водосховища, його запаси спрацьовуються не тільки агрегатами ГЕС, а й через паводковий водоскид. Тобто жителям обласного центру нині ніщо не загрожує.

У вівторок начальник Волинського облводгоспу Юрій Бахмачук побував у Любешівському районі, де повенева обстановка найтривожніша. За наданою ним інформацією, ситуація на Стоході вже через день-два має стабілізуватися, а ось Прип’ять продовжує «набирати силу». Проте, на думку фахівця, на цій водній артерії найближчим часом підйом води має припинитися. Все залежатиме від того, чи йтимуть дощі та якою буде температура. Прогноз синоптиків оптимістичний: найближчими днями на Волинь мають прийти морози.

Зимові повені на Волині траплялися і раніше. Старожили пам’ятають грудень 1974-го, коли до деяких сіл на півночі області можна було дістатися лише на човнах та гвинтокрилах. Але тоді пік повені припав на листопад. А цьогорічна набирає сили в січні.