У Верховній Раді під головуванням заступника глави парламенту Миколи Томенка відбувся «круглий стіл» на тему: «Закон України «Про вищу освіту» щодо студентського самоврядування: підсумки року — впровадження та ймовірні зміни». Народні депутати, лідери студентського самоврядування та фахівці в галузі освіти обговорили виконання цього закону в частині діяльності студентського самоврядування, а також можливі наслідки нововведень Міністерства освіти, які очікують нинішніх та майбутніх студентів цього року.

2011 рік оголошено Президентом «роком освіти». Однак чи не стане він завдяки реформам в освітянській сфері навпаки — «роком без освіти»? Така стривоженість лунала в багатьох виступах учасників зібрання. Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко занепокоєний намірами обмежити студентське самоврядування.
У парламенті зареєстровано два альтернативні проекти нових редакцій закону про вищу освіту (народного депутата Ю. Мірошниченка та народних депутатів О. Єфремова, О. Зарубінського, С. Ківалова та інших). Профільний комітет ухвалив рішення прийняти за основу проект О. Єфремова. Водночас політик висловив переконання, що не варто поспішати з винесенням згаданого законопроекту в сесійну залу та наголосив на необхідності проведення широкого обговорення можливих змін у системі освіти України.
Заступник глави парламенту висловив переконання, що студенти не допустять обмеження своїх прав і свобод — чи то під час запровадження додаткових платних послуг, чи при намаганнях обмежити їхні права впливати на прийняття рішень. Під час «круглого столу» лунали заперечення і стосовно намірів уряду скоротити кількість бюджетних місць у вузах, зобов’язати студентів-бюджетників відшкодовувати державі витрати, витрачені на їх навчання.
Водночас урядовці запевняють, що Міністерство освіти і науки, молоді та спорту не зацікавлене в ліквідації системи студентського самоврядування. За словами першого заступника міністра Євгена Суліми, міністерство впродовж останнього року активно працювало над розробкою змін до закону про вищу освіту щодо студентського самоврядування, збирало робочі групи за участю фахівців та експертів, надавало консультації. «Я хотів би, щоб жодної тривоги не було з боку того, що є загроза ліквідації студентського самоврядування, — сказав Є. Суліма. — По-перше, в цьому не зацікавлені вищі навчальні заклади, які сьогодні готують студентів, майбутніх фахівців. Тому що справді студентство завжди було опорою для підвищення якості освіти для того, щоб завтра справа вищих навчальних закладів продовжувалась у випускниках вищих навчальних закладів. Ми повинні працювати разом, це повинно нас об’єднувати, а не розділяти». Посадовець також закликав представників студентського самоврядування та ректорів вишів до конструктивної співпраці з підготовки закону «Про вищу освіту».
Заступник глави парламенту пропонує четвертого лютого викликати до Верховної Ради міністра освіти та науки, молоді й спорту Дмитра Табачника, щоб той розказав, чого школярам та студентам варто очікувати нинішнього року. «На сьогодні мільйони школярів, студентів та їхні батьки стають заручниками невідомості, яка очікує їх у 2011 році», — сказав М. Томенко. Політик стурбований і тим, що ректорів вишів, яких обирають у навчальних колективах, не хочуть затверджувати у Міносвіти, якщо їхні кандидатури не влаштовують чиновників. Так, досі не призначено ректорів у деяких вузах Києва, Дніпропетровська, Донецька. А підпорядкування Центру зовнішнього незалежного оцінювання міністерству, на думку М. Томенка, може повернути систему хабарництва. Окрім того, наголошували промовці під час «круглого столу», нині спостерігаються наміри ліквідувати автономію вищих навчальних закладів. Усе це, на переконання М. Томенка, дає підстави заслухати в парламенті міністра Д. Табачника, щоб він пояснив, якою буде державна політика у вітчизняній сфері освіти.
Перший заступник міністра освіти і науки, молоді та спорту України Євген Суліма, заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко під час «круглого столу».