Столичні депутати запровадили місцевий туристичний збір. Такі відрахування передбачено у торішньому доповненні до рішення Київради №573/5385 «Про бюджет міста Києва на 2011 рік» від 30 грудня, опублікованому в газеті «Хрещатик». 
Гості столиці платитимуть 1% від вартості проживання в готелях, кемпінгах, мотелях, гуртожитках та інших готельних і санаторно-курортних закладах міста. У вартість збору не включатимуть телефонні рахунки, затрати на харчування та побутові послуги. Туристичний збір стягуватимуть також квартирно-посередницькі організації і підприємці, що укладуть угоди з КМДА.
«Я дуже сподіваюся, що ці кошти витратять на популяризацію міста — зокрема, через інтернет-ресурси, — каже голова комісії Київради з питань культури і туризму Олександр Бригинець. — Варто створити такий собі віртуальний туристичний Київ з можливістю роздивитися його пам’ятки й одразу забронювати дешевий номер у готелі, щоб потім оглянути їх на місці. Нині на жодному з потужних світових сайтів, зорієнтованих на молодіжний туризм, або немає координат наших готелів, або — один-два варіанти».
Проте, якщо зібрані у такий спосіб кошти підуть у «загальний котел», їх можуть витратити не за призначенням. «Так сталося з раніше запровадженим збором за використання символіки Києва, — каже Олександр Бригинець. — Обіцяли, що кошти підуть на підтримку пам’яток архітектури та історії. За рік зібрали більш як 20 мільйонів, а на підтримку пам’яток дали тільки два мільйони гривень. Тому комісія разом з представниками готельного та туристичного бізнесу підготує звернення до КМДА з пропозицією створити або туристичний фонд з наглядовою радою, або хоча б профільне комунальне підприємство. Має бути визначена програма дій і завдань цього фонду, який зможе залучати й інші внески на розвиток туризму».
Для початку від нового збору планують отримати кількасот тисяч гривень на рік, каже Олександр Бригинець. Нині на розвиток туризму зі столичного бюджету коштів практично не виділяють. За словами депутата, фінансування обмежується видатками на зарплату працівникам туристичного управління.