У Херсоні відкрито меморіальну дошку на честь знаного майстра слова, заслуженого діяча мистецтв України Миколи Братана. З’явилася вона на старовинному особняку в центрі міста, де нині міститься обласне управління культури, а також обласна організація Національної спілки письменників України.
Микола Братан — універсальний майстер пера, який залишив по собі близько сотні різних видань: прози, поезії, публіцистики, драматургії. Його творчість вивчається в курсі літературного краєзнавства у школах і вузах.
— Всебічно обдарована особистість, Микола Іванович зробив вагомий внесок у літературну скарбницю південної України, — підкреслює голова Херсонської філії НСПУ Василь Загороднюк. — Він цілих 35 років очолював нашу творчу організацію. Письменник іноді навіть жартував: «Можна заносити цей факт у книгу рекордів Гіннесса!» Спілкою він жив!
Багаторічна дружба пов’язувала Миколу Братана із класиком повоєнної української літератури Олесем Гончаром. Про творчість автора знаменитих «Прапороносців» він написав дослідження «Сила любові», а також присвятив патріархові ряд поезій.
 
На знімку: слово про побратима виголошує народний художник України Володимир Чуприна.
Фото автора.