Платити по-новому за комунальний сервіс і електроенергію кияни будуть у лютому. Але цими днями в столичних ощадкасах справжній аншлаг. Споживачі комунальних послуг виявляють масову свідомість і квапляться до 20-го числа оплатити квитанції.
У приміщенні однієї з філій Ощадбанку на Повітрофлотському проспекті яблуку ніде впасти. У черзі й люди похилого віку, й школярі обговорюють топ-новину: підвищення тарифів.
— Цікаво, а інтернет подорожчає? — запитує худорлявий підліток в окулярах, стискаючи квитанції й гроші, видані батьками.
— Усе подорожчає, синку, — «заспокоює» його згорблений сивочолий дідусь. — Час нині такий... воєнний.
Пенсіонер займає чергу в касу з вивіскою «Комунальні платежі» та йде до іншого віконця за пенсією.
— Скільки зніматимете? — запитує касир.
— Поки що п’ятсот, — відповідає дідусь. — А в наступному місяці подивимося на квитанції...
— Та вам боятися нема чого. Мабуть, субсидію одержуєте? — запитує його молода жінка, «крайня» в черзі на оплату комуналки.
— Не належить нам, — зітхає дідусь. — Я із сином живу, а він зарплату отримує...
Черга жваво підхоплює тему соціальної несправедливості під час нарахування житлових субсидій. Вона плавно перетікає в обговорення цін на продукти харчування, подорожчання проїзду в маршрутках тощо. Живе спілкування про наболіле начебто прискорює рух до каси. Хвилин сорок, і ти біля заповітного віконця. Дивлячись на касирку, розумію: оце стрес на робочому місці! Дівчина очей не може підвести від квитанцій, не те що відлучитися на кілька хвилин.
У ці числа кожного місяця в касах Ощадбанку завжди людно. Але не так, як зараз. Одні змінили свою традицію платити за «комуналку» після 20-го — щоб не нарахували пеню. Інші сподіваються на заохочення, обіцяні київською владою: пільги для тих, хто платить за послуги ЖКГ вчасно. Щоправда, це поки ще тільки розмови. Схоже, «напад» свідомості серед комунальних платників спричинений нагнітанням ситуації. А ще розумінням того, що платити все одно доведеться. І краще не накопичувати боргів (мовляв, з підвищення тарифів, щоб сплатити за квартиру за два місяці, багато кому доведеться викласти місячну зарплату), інакше, кажуть, можна буде й квартирою поплатитися... якщо приймуть новий Житловий кодекс.
У черзі до кас, де приймають комунальні платежі, можна почути й не таке. Звісно, частка правди в усіх цих розмовах чимала. Але тим, хто хоче зберегти нерви й час, радимо оплачувати «комуналку» через інтернет (за наявності картки Vіsa) або на «Укрпошті» — там черги менші.