Інженер-металург із Маріуполя Анатолій Єлєхін після виходу на пенсію вирішив нарешті зробити те, про що давно мріяв, — навчитися вільно володіти українською мовою. Одним із головних помічників у цій справі стала газета «Голос України». Про це розповів наш призер читацької лотереї.

«Я народився і виріс у Росії. Після служби в армії приїхав у гості до родичів у Маріуполь, та так і залишився у місті біля моря. Дуже люблю Україну, подобається українська культура, тож хотілося навчитися вільно говорити українською», — пояснив Анатолій Михайлович.

Жага знань привела молодого робітника до місцевого металургійного інституту (нині — Приазовський державний технічний університет) на вечірнє відділення факультету виробництва сталі. Теоретичні основи наш співрозмовник зміцнював практичною роботою на Маріупольському металургійному комбінаті імені Ілліча, де працював понад тридцять років. За цей час, як справжній чоловік, власними руками збудував дім, де й живе зараз із родиною. До речі, на будинку нашого передплатника на древку гордо майорить прапор України.

Для нашого читача «Голос України» — своєрідна настільна книга, яка не лише висвітлює всі події в країні, а й є путівником у житті, допомагає осмислити і сформувати свій погляд на те, що відбувається в Україні та світі. Останні два роки маріуполець передплачує український варіант видання. Із великою цікавістю та захопленням читає всі публікації, дізнаючись про новини та водночас практикуючись у вивченні української мови.

«Коли людина справді захоплена чимось цікавим і потрібним, їй із задоволенням допомагають й інші люди, — продовжує співрозмовник. — Я знав, що особливо красива та співуча українська мова в поезії. На жаль, у нашому місті придбати аудіодиски із записом творів Тараса Григоровича Шевченка не вийшло. Тому я звернувся з проханням до заступника Голови Верховної Ради України Миколи Томенка. І невдовзі у відповідь надійшов не лише теплий лист, а й необхідний для навчання матеріал».

А вивчаючи останню таблицю розіграшу лотереї нашої газети, Анатолій Михайлович звернув увагу на цікаве видання, яке мало вручатися передплатникам із Львівської області. Ветеран розшукав телефон Богдана Кушніра, власного кореспондента «Голосу України» по цьому регіону, та спитав, як можна придбати корисну книгу. Журналіст відгукнувся на прохання, і до Дня святого Миколая із далекого Львова до Маріуполя пошта доставила бажане видання із побажаннями успіхів у вивченні мови.

Читач побажав усьому колективу редакції в новому році доброго здоров’я, щастя, успіхів у нелегкій праці, а також збільшення кількості шанувальників газети. Особливо стривожений Анатолій Михайлович питаннями безпеки журналістів, які порушують гострі теми. «Ви завжди перебуваєте на передовій нашого життя, а це і почесно, і небезпечно. Хотілося б, щоб журналіст був захищений, як Президент країни, а то і краще».

У майбутнє ветеран-металург дивиться з оптимізмом. Радує й те, що онуки Дмитро та Данило теж виявляють старанність у навчанні, особливо у вивченні української мови. Адже знання рідної мови необхідно в будь-якому віці.

Маріуполь.

На знімку: Анатолій Єлєхін (ліворуч) отримує приз — футболку із символікою «Голосу України» — від регіонального консультанта газети в Маріуполі Леоніда Василенка.