Влада вирішила покласти край скандалам навколо бізнесу на солдатській каші. Президент підписав ухвалений Верховною Радою Закон України «Про внесення змін у розділ XІ «Заключні положення» Закону України «Про здійснення державних закупівель» щодо безперервного забезпечення харчування особового складу ЗСУ, учнів (студентів) навчальних закладів і дітей. Експерти вважають, що документ цей абсолютно правильний і своєчасний, оскільки дає змогу усунути можливість злочинів і збоїв у стратегічно важливій сфері життя країни.
«Це надзвичайно важливий закон для нашої асоціації з ЄС. Він передбачає, що ми можемо продовжувати терміни діючих договорів на час проведення тендерів. Тобто тепер ми не бачимо ніякої проблеми — оголошуємо нормальні тендери й проводитимемо конкурентні закупівлі», — повідомив на прес-брифінгу віце-прем’єр Сергій Тігіпко.
На думку фахівців, у такій редакції закон буде перешкодою для підприємств, які погано зарекомендували себе за ті кілька років, що пройшли з початку запровадження Міноборони системи залучення компаній для постачання харчування військовим на тендерній основі. Зокрема, так буде поставлено крапку у тривалому конфлікті з фірмами «Івала» і «Білоцерківський військторг».
Про найсвіжіший скандал у зв’язку з «Білоцерківським військторгом» не далі як минулого тижня писав «Голос України» у публікації «Торг тут недоречний». А «Івала» вже не раз опинялася в епіцентрі скандалів, пов’язаних з масовими отруєннями військовослужбовців. Останній був минулого листопада в Харківському університеті повітряних сил, коли по лікарську допомогу звернулися більше ста курсантів, а перевірка Міністерства оборони виявила численні порушення в університетській їдальні.
Також новий закон, вважають фахівці, дасть змогу зекономити бюджетні кошти, оскільки передбачає розплачуватися з контрактниками винятково за надані послуги у встановлених бюджетом лімітах, що зіграє проти фірм, які намагалися нажитися на державних фінансових потоках.
Нагадаємо, кілька років тому організацію харчування військовослужбовців в українському війську було передано до рук комерційних структур. І з 2007 року на цьому ринку працюють п’ять таких спеціалізованих підприємств. Цей крок був викликаний загальноєвропейською практикою, адже на заході армійським побутом давно займаються саме приватні структури. Це значно зручніше й вигідніше для держави, ніж утримувати величезний штат господарників у погонах.
З одного боку, армія відійшла від добових нарядів у їдальню, й було почато спробу запобігти зловживанням під час розподілу продуктів, якими займалися заповзятливі люди, починаючи від прапорщиків і до генералів. Проте таке ганебне явище, як нагодований абичим солдат, на жаль, не зникло.
Чи зуміє влада, зрештою, змінити ситуацію в цій сфері? Законодавчі кроки до цього розпочаті. Справа за малим — щоб закони виконувалися. Ну а поки що на організацію харчування одного солдата на добу виділяється 35 грн., що становить у рік щонайменше 900 мільйонів гривень. Із грудня 2010 року безплатними обідами також забезпечують військовослужбовців служби за контрактом.
 
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.