Наступна, восьма, сесія Верховної Ради VІ скликання, яка відкриється 1 лютого і триватиме до липня 2011 року, буде емоційною. Таку думку висловив під час брифінгу в парламенті заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко. На його думку, емоційний характер наступної сесії буде задано вже в перші її дні, оскільки досі невідомо, коли відбудуться наступні парламентські вибори. «Попри заспокійливі дискусії, всі розуміють, що доки на табло не з’явиться цифра більша як триста голосів, доти не можна з упевненістю сказати, що вибори відбудуться 28 жовтня 2012 року», — сказав М. Томенко. Йдеться про законопроект «Про внесення змін до Конституції України» (щодо проведення чергових виборів народних депутатів України, Президента України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів), який було попередньо схвалено парламентом на сьомій сесії.
Серед знакових питань, які розглядатимуться на наступній сесії, заступник глави парламенту назвав нову конституційну реформу в Україні. Крім того, за його словами, з ідеєю змін до Конституції пов’язаний і новий виборчий закон. «Ця сесія буде пов’язана з узаконенням ідеї змішаної виборчої системи на парламентських виборах, — вважає М. Томенко. — І Президент, і його команда зацікавлені, якщо вибори будуть у 2012 році, щоб правила гри з’явилися вже в 2011 році».
Законопроектом, що «серйозно вплине на долю українського народу», Микола Томенко назвав пенсійну реформу, яку, на його переконання, буде прийнято на наступній сесії, оскільки багато ідей пенсійної реформи вже передбачено в чинному бюджеті. Окрім того, за його словами, парламент отримав ще одну ініціативу Президента (на 1535 сторінках) — проект змін до закону про митний тариф України. «Йдеться про фактично революційний перегляд митної політики України, — підкреслив заступник Голови Верховної Ради. — Цей законопроект — нова концепція митної політики України».
М. Томенко також наголосив, що під час наступної сесії необхідно внести зміни до держбюджету на 2011 рік. Він нагадав, що при ухваленні бюджету без опозиції та обговорення було зафіксовано норму, що бюджет буде переглянуто за результатами першого кварталу 2011 року. Парламентарій відзначив, що в цьому в першу чергу зацікавлене місцеве самоврядування. «Поїздки по регіонах показують, що місцева виконавча влада і місцеве самоврядування залишилося без серйозних субвенцій і проектів, які було задекларовано», — сказав він. За словами М. Томенка, на сьогодні у місцевих бюджетів немає коштів на жоден серйозний проект у галузі охорони здоров’я, освіти, спорту, покращення транспортної інфраструктури тощо, крім регіонів, які фінансуються за проектом Євро-2012. Заступник глави парламенту підкреслив, що Верховна Рада повинна допомогти місцевим бюджетам на наступній сесії.
Також під час брифінгу Микола Томенко оприлюднив дані про участь народних депутатів у пленарних засіданнях Верховної Ради сьомого скликання (відбулося 52 засідання). Так, згідно з письмовою реєстрацією, 20 народних обранців не пропустили без поважної причини жодного пленарного засідання і 29 народних депутатів пропустили лише одне. Однак 17 депутатів не були письмово зареєстровані на жодному засіданні.