Микола Рудченко в парламенті представляє Житомир, на момент обрання був головою обласної організації Народної партії. Не дивно, що виборці звертаються до нього зі своїми бідами та проблемами.
Серед останніх — незавершене будівництво дитячо-юнацької спортивної школи в райцентрі Малин площею майже п’ять тисяч квадратних метрів.
Ціна питання
Зводити ДЮСШ почали 1993-го, а в 1998-му припинили через брак коштів. У 2008-му за рахунок держбюджету встановлено котельне обладнання. За 17 років освоєно 6,5 млн. грн., ступінь готовності об’єкта — майже 70 відсотків. Щоб здати спортивний комплекс в експлуатацію, потрібно 9,8 млн. грн.
Народний депутат Микола Рудченко звернувся до глави уряду Миколи Азарова з проханням передбачити потрібну суму на завершення будівництва ДЮСШ.
Уже через два тижні на ім’я голови парламенту надійшов лист заступника міністра фінансів Є. Кузькіна. Він повідомив, що «на виконання доручення Прем’єр-міністра» запит розглянуто. Далі популярно роз’яснив, що відповідно до ст. 21—22 Бюджетного кодексу України для здійснення програм та заходів бюджетні асигнування надаються розпорядникам коштів. Вони, з’ясовується, затверджуються законом про держбюджет «на відповідний період шляхом встановлення їм бюджетних призначень». А використання коштів держбюджету, затвердження переліку об’єктів... «здійснюється відповідно до затверджених порядків їх використання».
Якщо ви, читачу, чогось не второпали, читайте Є. Кузькіна далі.
«З урахуванням зазначеного, — пише чиновник, — питання щодо можливості виділення коштів (...) на завершення будівництва ДЮСШ (...) повинно розглядатися в установленому порядку відповідними головними розпорядниками (...) після прийняття Закону України «Про Державний бюджет України на 2011 рік».
Парламент держбюджет ухвалив. Що вирішить головний упорядник — час покаже.
А тим часом
Населення Малина — 30 тисяч, із них понад шість тисяч — молодь віком від 16 до 29 років; близько шести тисяч — школярі та дошкільнята.
У старій ДЮСШ (1963) займається спортом 570 підлітків, хоча бажаючих у рази більше.
За роки існування школою підготовлено два майстри спорту міжнародного класу, 30 майстрів і 360 кандидатів у майстри спорту, 1020 першорозрядників.
Серед малинців є переможці та призери чемпіонату світу і Європи з вільної боротьби, члени збірної країни з легкої атлетики, призери першості України та Європи з велоспорту тощо.