Генеральна прокуратура України поновила досудове розслідування у справі про витрачання грошей Кіотського протоколу. А екс-прем’єр, лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко, внесла слідчим Генпрокуратури клопотання про закриття порушеної проти неї кримінальної справи у зв’язку з відсутністю складу злочину, повідомляє прес-служба «Батьківщини».
«Слідчі взяли це клопотання до розгляду. За законом у них є три дні для відповіді, і я буду сподіватися, що слідчі дуже добре розуміють всю абсурдність пред’явленого обвинувачення», — сказала Юлія Тимошенко після відвідування Головного управління ГПУ з розслідування особливо важливих справ. За її словами, під час майже п’ятигодинного допиту вона вимушена була пояснювати слідчим принципи функціонування єдиного казначейського рахунку. «Протягом п’яти годин я проводила майстер-клас працівникам Генпрокуратури, як працює державний бюджет України, як працює єдиний казначейський рахунок, як даються позички Пенсійному фонду, — зазначила вона. — Мені здається, що, можливо, вже зараз вони нарешті зрозуміли, що дійсно пенсії виплачувались за рахунок позичок державного бюджету, але це строго передбачено законом про державний бюджет, і жодного відношення це не має до витрачання екологічних грошей Кіотського протоколу».
У Генпрокуратурі заяви Ю. Тимошенко не коментують. «Тимошенко є обвинувачуваною у кримінальній справі, і вона коментує кримінальну справу. А коментувати матеріали кримінальної справи заборонено законом, це може робити тільки слідчий або наглядаючий прокурор, а не обвинувачуваний і не людина, яка не має на те повноважень, — пояснив по телефону начальник прес-служби ГПУ Юрій Бойченко. — Якщо розголошуються матеріали, це переслідується законом, Кримінальним кодексом. Коментувати кожен допит Ю. Тимошенко у Головному слідчому управлінні — це суперечить кримінально-процесуальному законодавству. Вона на це розраховує і хоче нас на цьому зловити, а ми свою позицію скажемо в час, коли вважатимемо за потрібне».