Більш як на 40% порівняно з січнем—листопадом 2009-го зросла кількість сімей, які торік за аналогічний період звернулися до місцевих органів влади з проханням призначити їм субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг. Головне управління статистики в області детально проаналізувало категорії цих заявників за територією проживання та щодо призначених їм сум державної житлової допомоги.
Майже 64 % прохачів — міські жителі. Водночас аж ніяк не всі родини, котрі претендували на державну допомогу, її отримали. Із 55859 сімей, чиї заяви надійшли до управлінь та відділів соціального захисту населення, субсидії призначено лише 42023 сім’ям (75,2%). Із них мешканців міст удвічі більше (28082 родини), ніж заявників із сільської місцевості (13941). Є, однак, і позитивний момент: порівняно з минулим роком число сімей, яким призначено житлову допомогу, зросло на 21% (на 7296).
А от що стосується готівкових субсидій для відшкодування витрат на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, то тут співвідношення, із зрозумілих причин, зовсім інше. Вугілля для опалення і газ у балонах — це більше прерогатива сільських територій, хоча й міські (за статусом) населені пункти Кіровоградщини не всі газифіковані. Тому із 8648,8 тисячі гривень, призначених для виплати заявникам готівкою, сільським жителям дісталося 5217,6 тисячі гривень, а городянам — 3431,2 тисячі гривень, що теж немало. Середній розмір такої субсидії у листопаді на одну сім’ю становив 468,2 гривні.
До речі, готівкову допомогу для придбання вугілля та скрапленого газу отримали теж не всі подавачі заяв. Передбачені у цьому випадку документи оформила 29581 родина, а призначено субсидії, з огляду на визначені законодавством підстави, лише 20224 (68,4 відсотка). Тобто фактично третині сімей в наданні грошової субсидійної допомоги відмовлено.