Кожен уряд, і теперішній — не виняток, запевняв суспільство, що йому належить розв’язати дуже складний кросворд суспільно-економічних відносин, який залишили по собі його попередники. Так відбувалося і 2010-го, який можна схарактеризувати як посткризовий, поворотний, спекотний і так далі. За бажання, синонімічний ряд можна продовжити, оскільки в історичному, політичному, соціально-економічному розрізі країна пережила дуже непростий, сповнений драматизму період. Одразу скажу, що тут і далі мова піде про суб’єктивні оцінки автора, які формувалися під впливом критичного й уважного спостереження за людьми, подіями і тенденціями. Тому, звісно, на істину в останній інстанції цей баланс року не претендує.

До і після...

Усі економічні події не виходили з русла головної події року — перемоги Віктора Януковича на президентських виборах. Рік поворотний, бо посткризовий: економіка, нагадаю, почала зростати ще в третьому кварталі 2009-го. Рік поворотний, бо нові люди при владі скасували політреформу 2004 року оголосили старт непопулярним реформам.

Добре це чи погано, можна судити по справах у Російській Федерації, де панує президентсько-парламентська форма управління, але Україна — не Росія. Владній «вертикалі» варто не зіпсувати і політичну репутацію країни, і її конкурентні можливості на зовнішніх ринках, і, зрештою, суспільний тонус «горизонталі» — домогосподарств та бізнесу, інститутів місцевого самоврядування та громадських організацій, одне слово, соціуму. Тепер про те, що справляло вплив на цю «горизонталь» у першому кварталі.

Зниження цін не відбулося

Якесь із передноворічних соцопитувань засвідчило: 8 відсотків українців вважають, що торік жити стало краще, 46,4 — що гірше. Це і погляд надміру політизованого загалу, й оцінка методів управління.  Стодоларова знижка на кожній тисячі кубометрів імпортованого газу дала Україні середньоєвропейський рівень цін, а відтак економічний сенс угоди потребував додаткових обґрунтувань, яких не надали. Замість обіцяного зниження цін на газ вона в серпні мала очікуване подорожчання. Похідною тенденцією року можна вважати зростання російської присутності на українських ринках (у банківській сфері, на ринку мобільного зв’язку тощо), але частина кросворда, яка стосувалася інтеграційних намірів (у нафтогазовій галузі, літако- і суднобудуванні, в авіакосмічній сфері та ін.) залишилася без відповідей, які відклали на 2011-й рік.

Борги — фішка року

Прирости сукупного (державного й корпоративного) боргу за три-чотири роки зашкалювали щоразу за 100 мільярдів доларів США. Вже у вересні МВФ прогнозував, що сукупний державний борг у 2010-му зросте на 10 відсотків порівняно з минулим роком і сягне 41—42 відсотків від рівня ВВП. Позичати такими темпами ще два-три роки означає, по-перше, не мати грошей для розрахунку з кредиторами. По-друге, консервувати проблеми «горизонталі» навіть за позитивного економічного результату — 4,7 відсотка зростання ВВП і відносно прийнятного рівня річної інфляції у 9,1 відсотка. По-третє, ставити під сумнів публічні підсумки про досягнуту фінансову стабільність. Борги залишили найбільше запитань по «вертикалі» і «горизонталі». Бо якщо уряд за економічного зростання позичає не менш інтенсивно, ніж за економічного падіння і при цьому не виконує бюджетні зобов’язання (з фінансування держпрограм, виплат заробітних плат тощо), то або лукавить статистика, або уряд непрофесійний. Два парадокси року: «горизонталь» не сприймала на віру зниження споживчих цін, а «вертикаль» — їхнього зростання.

Реформи — пролонговані тести

Але споживчі настрої та інфляційні очікування «горизонталі» мінялися ще й адекватно незграбним урядовим ініціативам у розвиток президентської Програми реформ на 2010—2014 роки. Відправлений законодавцями на всенародне обговорення проект Податкового кодексу, а затим і хвиля протестів проти його прийняття показали очевидне — нерозуміння управлінською «вертикаллю» соціальної спрямованості «горизонталі», й неочевидне — тісну залежність «вертикалі» від «горизонталі», яка завжди тримає всю конструкцію кросворда. Податкова реформа виявилася невдалим тестом для уряду не тому, що вона поставила на межу виживання єдиний податок, а тому що змусила «горизонталь» сумніватися в ефективності інших, не менш важливих реформ. Я не виключаю, що після першої чарки, яка пішла колом, уряд вимушено узявся за реформування «вертикалі». Опосередковано на це вказувало і фінансування міністерств та відомств зі старими назвами, і неготовність Держказначейства до стрімких перемін, і тривалі вагання влади оприлюднювати головні аспекти ще однієї реформи — пенсійної. Після того, як стало відомо про урядові наміри підняти пенсійний вік, скоротити виплати працюючим пенсіонерам і коефіцієнти трудового стажу для нарахування старих і нових пенсій, «горизонталь» подумки подякувала за те, що вирішення цього непопулярного тесту владна «вертикаль» пролонгувала, просто кажучи, перенесла на найближче майбутнє. Це означає, що вже в першому кварталі 2011 року «горизонталь» вирішуватиме, чи не пропонують їй черговий секвестр видатків на старість.

З першоквартальної хроніки

Січень. Украй низькі реальні доходи населення і сніжні заметілі лишали людей наодинці з поломками тепло- і електромереж у комунальному секторі. Відсутність держбюджету породжувала замкнене коло проблем: цінові інспекції, приміром, забороняли приводити енерготарифи до економічно обґрунтованого рівня, вказуючи на низькі заробітні плати споживачів... А підвищити їх можна було тільки через головний кошторис.

Лютий. Ціни на продукцію традиційного експорту (метал, хімія) зростають на зовнішніх ринках, забезпечуючи пристойний економічний результат на старті року. Віктор Янукович стає Президентом країни. Споживчі настрої покращуються в очікуванні наслідків економічного прискорення, яке пов’язують із перемінами по вертикалі та наведенням порядку.

Березень. Зміна уряду. Нові-старі персоналії розхитують упевненість «горизонталі» в тому, що країна швидко вийде на докризовий рівень економічного розвитку. Недовіру посилюють зволікання з прийняттям держбюджету, вкрай низький рівень доходів, рецесія в будівельній галузі, кризові явища в банківському секторі, які не дають змоги відновити кредитування реального сектору економіки.

З другоквартальної хроніки

Квітень. Прийняття бюджету-2010 «горизонталь» вітає вже тому, що з ним пов’язують зростання заробітних плат і соціальних виплат. Маніпуляції з бюджетним дефіцитом (він не враховує дисбалансу НАК «Нафтогаз України», кредитів для АПК, видатків на рекапіталізацію банків тощо) помітні лише експертам. Напередодні офіційного візиту Президента РФ Дмитра Медведєва уряд посилює увагу на провальному господарюванні своїх попередників. Попри бутафорську природу цієї теми, для «вертикалі» вона виграшна, оскільки відволікає увагу від суперечливих рішень.

Травень. Офіційний візит до Києва Президента РФ Дмитра Медведєва. Його зустріч із представниками українських бізнес-кіл не виправдала сподівання організаторів, оскільки стало зрозуміло: попри риторику про спільні проекти ніхто не збирається поступатися ринками збуту своєї продукції, власністю і конкурентними перевагами.

Червень. Уряд бере два мільярди доларів США короткострокового бридж-кредиту в російського ВТБ для фінансування поточних витрат. Президент країни не вдоволений тим, що зростають борги з виплати заробітної плати.

З третьоквартальної хроніки

Липень. У парламенті коригують доходи й видатки держбюджету-2010 з очевидним наміром посилити ручне управління і фіскальний тиск, зосередити левову частку капітальних витрат під егідою Міністерства фінансів. Відповідно до затвердженого меморандуму про співпрацю з МВФ дефіцит держбюджету зменшують з 5,3 до 4,99 відсотка від рівня ВВП. Кабінет Міністрів розраховує до кінця року одержати другий транш у розмірі 1,6 мільярда доларів США, з яких один мільярд доларів США спрямувати на погашення дефіциту бюджету.

Серпень. Уряд підвищує ціни на газ для населення на 50 відсотків. Світові ціни на метал і міндобрива зростають, але цього замало, щоби запобігти уповільненню економічного зростання через сезонні чинники в АПК і ефект порівняльної бази в статистиці. Споживчі настрої «горизонталі» погіршуються під впливом зростаючих цін на продовольство. Зростають не тільки внутрішні, а й зовнішні ціни на зерно, що зумовлює появу дефіциту продовольства в наступному році. Зрештою, уряд запроваджує квоти на експорт зернових, маючи на меті запобігти зростанню споживчих цін.

Вересень. Імпорт товарів перевищив за дев’ять місяців експорт на 5,4 мільярда доларів США. Проти аналогічного періоду минулого року імпорт зріс на 32,2 відсотка. Негативне сальдо зовнішньої торгівлі сягнуло 5427,5 мільйона доларів США.

З хроніки останнього кварталу

Жовтень. Дефіцит Пенсійного фонду перевищує 20 мільярдів гривень. Об’єктивні труднощі з його фінансуванням через значні розміри тіньового обігу й демографічні диспропорції, через низький рівень оплати праці та соціального забезпечення не залишають уряду нічого іншого, як реформувати пенсійну і податкову системи. При цьому уряд має розв’язати найскладніше питання: скористатися європейським досвідом, не маючи європейських стандартів життя і добробуту.

Листопад. Законодавці влаштовують експрес-прийняття Податкового кодексу, а Президент країни його ветує на тій підставі, що він не сприятиме економічному розвитку, виведенню економіки з тіні та правовому забезпеченню реформ.

Грудень. Податковий кодекс приймають з поправками Президента і вочевидь великого бізнесу. Це дає підставу уряду «організувати» миттєве затвердження держбюджету на 2011 рік у парламенті з дефіцитом, який не викликає у ради директорів МВФ принципових заперечень. Але це залишає кросворд-2010 нерозв’язаним.