Київрада, всупереч природоохоронному законодавству, цинічно й нахабно продовжує перетворювати нашу зелену столицю на лісоповал
Минулого тижня на розі вулиць Червоноткацької і Червоногвардійської, що поблизу станції метро «Чернігівська», знищено сквер — понад 100 дерев і кущів.
Злодії у законі
«Лісоруби» трудилися уночі та рано-вранці — як злодії. Незважаючи на те, що боятися їм начебто й немає підстав: рішенням Господарського суду цю ділянку розміром п’ять гектарів (разом зі стадіоном «Авангард») позбавлено статусу зеленої зони й надано в оренду ТОВ «Маркет Люкс» під будівництво торговельного центру. Якщо досі рішення про це мала ухвалювати Київрада, то нині обійшлися без нього: спритники діяли за так званою спрощеною схемою, забравши землю через суд. Тож обранці киян апеляції не подавали.
І не будуть, оскільки самі два роки тому ухвалили рішення про надання під забудову земельної ділянки 14,7 га вздовж лінії метро від станції «Лівобережна» до станції «Чернігівська». Що означає: уся зелена зона вздовж цього маршруту буде знищена. Тож Київрада, усупереч природоохоронному законодавству, цинічно і нахабно перетворює зелений Київ на лісоповал.
Утім, кияни про це не знали, оскільки рішення ухвалювали без обговорення з громадськістю, тож і протестів не було. Але коли нові «господарі» знищили перші 1,15 га реліктового лісу, порушивши закони про збереження довкілля та зелених насаджень, то кияни забили на сполох. Про варварське знесення столітніх дерев у Дарниці, і не тільки тут, неодноразово писали столичні ЗМІ, в тому числі «Голос України», вимагаючи від міської влади, органів правопорядку, зокрема, і прокуратури Києва, і Генеральної прокуратури не лише припинити беззаконня, покарати винних, а й відновити справедливість.
Газета пише, чиновники почитують
Не посилатимуся нині на листування з усіма ними майже впродовж двох років, повідомлю лише результат: один великий нуль. Доводиться констатувати, що, всупереч закону про інформацію, можновладці різного рангу та представники прокуратури не вважають себе зобов’язаними реагувати на запити ЗМІ. А якщо й реагують, то лише відписками. Відверто кажучи, коли в столиці змінилися керівники і міста, і прокуратури, то була надія, що ситуація зі збереженням зелених насаджень поліпшиться. Але сподівання виявилися марними...
Тим часом другого грудня минулого року Верховна Рада ухвалила (а Президент підписав) Закон «Про мораторій на видалення зелених насаджень на окремих об’єктах благоустрою зеленого господарства міста Києва». Він запроваджений на п’ять років і має стосунок до знесення усього, що росте у скверах, ботанічних садах, парках, лісопарках, рекреаційних зонах, лісах, урочищах з крутими схилами, на прибудинкових територіях, ділянках, які захищають береги водойм і водоохоронні зони, острови Дніпра у межах столиці.
Але минуло трохи більше місяця, і запрацювали... сокири та пилки, що, утім, не було несподіванкою. Про це «Голос України» застерігав 08.12.10: Мораторій нічого не змінить у катастрофі, яка триває упродовж багатьох років у столиці в цій сфері. Адже новий документ не вносить будь-яких змін до природоохоронних законів, які вже діють. І якими нехтують «лісоруби», підконтрольні можновладцям. Він — лише декларація, добрі побажання, оскільки не передбачає відповідного покарання за його порушення.
Поясню. Щоб притягти зловмисника до кримінальної відповідальності за вирубування дерев, яка передбачає покарання до восьми років позбавлення волі, сума завданого збитку має становити понад 53 тис. грн. І хоч він зазвичай набагато більший, порушникам удається «домовитися» про дуже незначні штрафи, але в... конверті особисто для чиновника. Тому ніхто за знищені зелені насадження, вартість яких сягає сотень тисяч гривень, досі не відбуває покарання. А порушувати наші природоохоронні закони вигідніше, ніж їх дотримуватися. Якщо йти законним шляхом, то доведеться платити чималі гроші. Вигідніше вночі знищити дерева й відбутися невеликим штрафом. До речі, ця проблема теж неодноразово порушувалася в «Голосі України». Але до неї не дослухався ніхто з тих, хто за обов’язком служби мав би це робити.
Крім гучних заяв — нічого?
Щоправда, на знищення лісу вже поблизу станції метро «Чернігівська» відреагували депутати Блоку Віталія Кличка у Київраді. Вони пропонують у 30 разів збільшити штрафи — і зробити це негайно — за незаконне вирубування дерев, звернувшись до Верховної Ради з відповідним законопроектом. Можливо, громадяни, які не стежать за перебігом подій у столиці щодо знищення зелених зон, зрадіють: мовляв, може, хоч Кличко «врятує світ»!
Що ж, як кажуть, дай Боже, нашому теляті... Але чи не були такі само палкі та гучні заяви Віталія Кличка рік тому, коли вирубали ділянку лісу поблизу станції метро «Дарниця»? Не тільки у громадян — мешканців навколишніх будинків, котрі намагалися відстояти зелені насадження, а й навіть у дуже скептично налаштованого автора цих рядків з’явилася надія: і до прокуратури міста депутати звернуться, після чого і справедливість відновлять, і «лісорубів» покарають, і навіть нові дерева посадять! Отаке пообіцяв пан Кличко та ще кілька депутатів Київради, які прибули тоді на цвинтар повалених дерев.
Але закінчилося тим, що прокуратура «встановила» законність «освоєння» ділянки, а на ній, замість обіцяних депутатами Блоку Кличка дерев, нові господарі насипали щебінь. Оце й увесь результат боротьби...
І хто скаже, що з цим безладом робити? Владо, та застосуй нарешті владу! Але... Хто у нас влада?