Працюють над створенням Стратегічної ради високого рівня
В україно-турецьких взаєминах немає жодних суперечностей, тож є всі підстави, щоб наші відносини набули якісно нового рівня. На цьому Голова Верховної Ради Володимир Литвин наголосив під час зустрічі з Президентом Турецької Республіки А. Гюлем (на знімку) у рамках офіційного візиту до цієї країни.
А. Гюль також зауважив, що «між нашими країнами є багато спільного». А насамперед — «Чорне море, яке ми ділимо». За його словами, Україна та Туреччина є важливими країнами в цьому регіоні з багатьох точок зору. У відповідь на це В. Литвин зазначив, що «Чорне море не розділяє наші країни, а об’єднує», і лише від нас залежить, чи стане воно «європейським озером». На його думку, «Європа не може бути цілісною, не може бути глобальним гравцем, доки до Європейської співдружності не входитимуть Україна і Туреччина».
Під час зустрічі сторони обговорили й питання, які стосуються підготовки візиту Прем’єр-міністра Турецької Республіки до нас, що має відбутися цього місяця. Тоді планують підписати Спільну декларацію про створення Стратегічної ради високого рівня, яка стане головним координаційним інститутом подальшого розвитку україно-турецьких взаємин.
Президент Турецької Республіки А. Гюль висловився про доцільність створення національних культурних центрів: турецького — в Україні, українського — в Турецькій Республіці. Окремо сторони зачепили питання кримських татар. За словами В. Литвина, «прогнозований і цивілізований розвиток Криму принесе спокій не лише на півострів, а й у весь регіон».
Між обома країнами немає жодних політичних проблем
Під час зустрічі з віце-прем’єр міністром Турецької Республіки Бюлентом Аринчем В. Литвин так само наголосив на тому, що розвиток взаємин між Україною і Турецькою Республікою виведе на новий рівень координацію позицій в європейських структурах та організаціях загальноцивілізаційного характеру.
Зі свого боку Б. Аринч підкреслив, що між обома країнами не існує жодних політичних проблем. «У нас дуже добрі відносини, динамічно розвивається торгівля». На його переконання, такий розвиток економічних зв’язків надзвичайно важливий для обох країн. При цьому віце-прем’єр міністр нагадав, що у 2008 році товарообіг між двома країнами становив 8 мільярдів доларів, що, за його словами, є надзвичайно високою цифрою. Б. Аринч висловив сподівання, що збільшення інвестицій сприятиме збільшенню обсягів товарообігу, який у минулому році становив 5 мільярдів доларів.
Під час цієї зустрічі сторони так само зачепили питання кримських татар. Керівник українського парламенту назвав важливим поновлення дії програм допомоги цим людям, які повертаються в Україну. За його словами, сама наша країна не зможе здійснити програму в повному обсязі, а татари не мають власних заощаджень.
В. Литвин запропонував повернутися до програми, згідно з якою турецька сторона обіцяла будувати для татар тисячу квартир щорічно. «За обопільного бажання вивести на новий рівень стратегічне партнерство всі інші питання матимуть похідний характер», — вважає В. Литвин.
Що цікавило журналістів
Після офіційних зустрічей глава українського парламенту провів прес-конференцію. Він, зокрема, повідомив, що на підтримку внесення змін до Конституції України на наступній сесії парламенту вже є майже 310—320 голосів. Їх можуть віддати «за умови, що прийняття рішення не буде підставою для інспірування та ініціювання політичних збурень у Верховній Раді», — сказав В. Литвин, припустивши, що «в закритому режимі голосування може набрати і 400 голосів на підтримку конституційних змін».
Водночас, на його думку, народні депутати «демонструють корпоративну солідарність та виконують настанови з приводу блокування засідань Верховної Ради». «Є нестримне бажання провести вибори найближчим часом, щоб деякі політики отримали можливість зайти, із зрозумілих причин, у парламент», — сказав В. Литвин.
Керівник парламенту припустив, що восьма сесія Верховної Ради буде надзвичайно продуктивна. За його словами, народні депутати втомилися від протистояння й намагаються працювати. В. Литвин підкреслив, що надалі доведеться приймати важливі і відповідальні рішення: є напрацьований відповідний досвід, є багато документів, які потребують негайного розгляду. 
Глава парламенту нагадав, що 16 лютого відбудуться важливі парламентські слухання з пенсійної реформи, яка зачепить кожну людину. Водночас він припустив, що пенсійна реформа може спричинити не менші загострення, ніж податкова.
Також В. Литвин зауважив, що почали складатися взаємини між опозицією і більшістю. «Останнім часом є розуміння. Лише діалог і реалізація права опозиції говорити, аргументувати, наполягати, застерігати, закликати, яке має здійснюватись у вигляді альтернативних законопроектів і постанов, дасть позитивний результат», — підкреслив він.
ПАРЄ вийшла з тіні Європарламенту
Учора в Стамбулі, в рамках робочого візиту до Турецької Республіки, Голова Верховної Ради Володимир Литвин зустрівся з Президентом ПАРЄ М. Чавлушоглу (на знімку).
Керівник українського парламенту висловив вдячність пану М. Чавлушоглу за постійний діалог, який відбувається між ними, і додав, що це вже п’ята зустріч за останній час. «Ми високо цінуємо вашу особисту роль у зміцненні відносин між Туреччиною та Україною, а також зусилля, спрямовані на те, щоб надати ПАРЄ нового дихання», — наголосив В. Литвин. За його словами, важко не помітити динаміку, яка з’явилася в роботі Парламентської асамблеї Ради Європи за час керування нею паном М. Чавлушоглу.
«ПАРЄ вийшла з тіні Європарламенту і це дуже предметно, оскільки Рада Європи і її парламентська складова представляють об’єднану Європу», — зазначив В. Литвин.
За його словами, Україна, яка з квітня нинішнього року переймає від Туреччини головування в Комітеті міністрів Ради Європи, має намір закріпити та розвинути напрацювання, здійснені Туреччиною. Керівник українського парламенту підкреслив, що майбутнє головування в КМ ПАРЄ підштовхує Україну до якнайшвидшого виконання зобов’язань, узятих перед Радою Європи в частині прийняття необхідних законодавчих рішень. Президент ПАРЄ заявив про готовність підтримувати Україну в усіх її починаннях.
Пан М. Чавлушоглу відзначив надзвичайно важливу роль України у парламентській діяльності Ради Європи. Від імені Ради Європи та ПАРЄ він висловив підтримку реформам, які відбуваються в Україні.
Ставка на молодь
Водночас під час зустрічі з губернатором Стамбула Хусейном Авні Мутлу В. Литвин висловив своє захоплення старовинним історичним містом. 
Голова Верховної Ради повідомив, що на парламентському рівні нині створено всі умови для візиту Прем’єр-міністра Реджепа Ердогана в Україну. При цьому В. Литвин висловив сподівання, що під час згаданого візиту «буде підписано низку документів принципової ваги.
Керівник парламенту назвав «важливим розвиток співпраці на рівні регіонів», зокрема з Одесою. Він позитивно оцінив зусилля Туреччини у плані збереження екології Чорного моря та зростанні в економічній сфері. На його думку, наші країни мають «усі умови, щоб виступати лідерами в Чорноморському регіоні». Це, на його переконання, важливо і з точки зору безпеки. В. Литвин зазначив, що Україна сподівається на швидше розв’язання питань щодо створення транспортних коридорів.
Пан губернатор зазначив, що «турецька сторона готова інтенсифікувати плідне співробітництво між регіонами», та висловив бажання розпочати кілька спільних проектів. Зокрема, він висловив ініціативу щодо започаткування в Україні кількох молодіжних проектів.
У відповідь В. Литвин зауважив, що «діалог стає інтенсивнішим, і в цьому контексті треба робити ставку на молодь». Він підтримав пропозицію губернатора та висловив вдячність за увагу до дітей, а особливо до тих, хто постраждав від наслідків Чорнобильської катастрофи. Водночас керівник парламенту висловив сподівання, що практика оздоровлення дітей триватиме.
Зачіпаючи питання активізації ділових відносин з Туреччиною, Голова Верховної Ради підкреслив, що «український бізнес активно заходить у Туреччину», і запропонував здійснити обмін «торговими домами», з наданням консультативної і правової допомоги.
Він повідомив, що під час візиту Прем’єр-міністра Туреччини до України з ним приїдуть 450 підприємців, більшість з яких — із Стамбула. «Це дасть змогу краще пізнати Україну, організувати роботу, а нам — глибше пізнати Туреччину», — констатував В. Литвин.
Голова Верховної Ради України В. Литвин зустрівся також з Генеральним секретарем ПАЧЕС Олексієм Кудрявцевим (на знімку).
З листопада минулого року Україна головує в Парламентській асамблеї Чорноморського економічного співробітництва, а В. Литвин є нині Президентом ПАЧЕС.
О. Кудрявцев поінформував В. Литвина про поточну діяльність організації та її перспективні плани.
Співрозмовники обговорили можливу дату проведення у Києві 37-го засідання Генеральної асамблеї ПАЧЕС, прийнятну для країн-учасниць. В. Литвин вніс пропозицію провести засідання 3 червня — 2 липня нинішнього року.
ФАКТ...
Документи, які В. Литвин вважає першочерговими:
— закон щодо протидії корупції;
— пакет документів щодо дерегуляції;
— закони, які вимагає прийняти Рада Європи;
— закон про відновлення прав депортованих осіб.
...І КОМЕНТАР
«Передусім це необхідно для того, щоб ми могли поставити питання про переведення України в постмоніторинговий період, оскільки з травня Україна перебирає головування в Комітеті Міністрів Ради Європи і не може бути під моніторингом».
(В. Литвин)
 
Прес-служба Верховної Ради.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.