Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко вважає, що Міністерство освіти і науки, молоді та спорту робить ще один антиукраїнський крок у галузі освіти. Саме так, на його думку, можна охарактеризувати зміст документа, який називається «Концепції мовної освіти в Україні», виставлений Міносвіти для громадського обговорення.

Микола Томенко зауважив, що у таких документах передбачається максимальне просування російської мови і повернення її у статус радянських часів як мови міжнаціонального спілкування. «Даний документ містить цю тезу, яка була складовою радянської мовної політики», — зазначив Микола Томенко, процитувавши: «Це мова міжнаціонального спілкування, одна із поширених міжнародних мов, близькоспоріднена з українською».

Промовець наголосив, що така теза прямо суперечить конституційній нормі.

Підсумовуючи, Микола Томенко сказав, що такий документ не може ухвалювати ні міністерство, ні Кабінет Міністрів, оскільки він втручається у сферу законодавчого регулювання, а також суперечить статтям Основного Закону. «Тому все, що стосується принципів мовної політики, може бути ухвалено лише конституційною більшістю Верховної Ради України», — переконаний заступник Голови Верховної Ради.

Оптимізму присутнім на прес-конференції представникам ЗМІ дещо додав презентований того дня український діловий щоденник «Український щорічник-2011», підготовлений і виданий Фондом Миколи Томенка «Рідна країна» та видавництвом «Ґенеза» до 20-ї річниці незалежності України.

Під час робочої поїздки Микола Томенко зустрівся з викладацьким та студентським колективом Володимир-Волинського педагогічного коледжу імені 

А.Ю. Кримського та прочитав їм лекцію з нагоди 140-річчя від дня народження Агатангела Кримського.

Виступаючи перед присутніми, заступник глави парламенту зазначив, що, на жаль, українська влада проігнорувала ювілей (140-річчя з дня народження) цього визначного діяча української культури і науки.

Волинська область.

На знімку: депутат Волинської обласної ради Богдан Шиба, заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, директор Володимир-Волинського педагогічного коледжу імені А.Ю. Крим-ського Микола Савельєв.

Фото прес-служби Миколи Томенка.