У Львові на подвір’ї колишньої тюрми НКВС ушанували пам’ять студентів, засуджених 1941 року під час так званого «Процесу-59». Уперше згадали молодих людей, яких тодішня влада лише за приналежність до молодіжної організації ОУН засудила до смертної кари та тривалих років ув’язнення.
«Процес 59-ти» відбувся 15—18 січня 1941 року у Львові в приміщенні обласного управління НКВС. Перед судом постали 37 хлопців та 22 дівчини. Серед них 13 студентів Львівського університету, учні шкіл та гімназій. 19 засуджених розстріляли, решту відправили в концтабори. Досі не встановлено місце поховання розстріляних.
Серед живих у Львові залишилася тільки Ольга Попадин, яка тоді навчалася в 9-му класі. Виступаючи на урочистостях, вона згадувала той суд. Посередині приміщення в чотири ряди сиділи студенти. Усіх питали, як ставитесь до радянської влади. У відповідь чули одне: негативно. Найбільше врізалося в пам’ять, як 15-річну Марійку Наконечну спитали, чи вбила б вона батька-Сталіна, якби такий наказ отримала. Дівчина відповіла: так! 17-річну Ольгу Попадин засудили до 10 років позбавлення волі. У США живуть ще троє свідків тих подій — Теодор Крупа, Дарія Коверко та Марта Грицай.
На території колишньої тюрми Лонцького пройшла поминальна панахида. Керівники області та представники громадських організацій поклали вінки до хреста меморіалу. У Львівському національному університеті імені Івана Франка відкрили виставку «Репресії проти української еліти: процес 59-ти», на якій представлено копії документів судового процесу над молодими патріотами.
 
Львів.