За різними даними, частка контрабандного та фальсифікованого моторного палива в загальному обсязі автомобільних бензинів та дизельного палива, що реалізується на території нашої країни, — від 20 до 30 відсотків. На думку народного депутата Михайла Полянчича, це становить загрозу національній економіці та щороку суттєво збіднює державний бюджет. Відтак парламентарій створив законопроект, яким пропонується впорядкувати обіг нафтопродуктів.
У своїй пояснювальній записці він, зокрема, підрахував: беручи до уваги встановлені в Податковому кодексі ставки акцизного податку на автомобільні бензини на рівні 182 євро за 1000 кг та річний обсяг їх реалізації на рівні чотири мільйони тонн, втрати держбюджету від недонадходження акцизного податку тільки від цієї позиції підакцизних товарів щорічно становитимуть понад 1,6 мільярда гривень. А загальна сума державних втрат від несплати податків із тіньового сегмента ринку моторних палив, за підрахунками депутата, становитиме більш як три мільярди гривень на рік.
Розв’язати цю проблему Михайло Полянчич пропонує, визначивши правові засади регулювання проведення обов’язкового маркування нафтопродуктів, взаємних прав, обов’язків та відповідальності продавців нафтопродуктів і уповноважених державних контролюючих органів, а також регуляторний вплив держави. Пропонується запровадити штраф у розмірі 100 відсотків від суми акцизного податку, що може бути нарахована з виявленої кількості підакцизних відвантажених нафтопродуктів, які зберігаються та транспортуються без маркерів. Мотивуючи необхідність запровадження таких норм, автор законопроекту апелював до міжнародного досвіду.
Пропонується внести зміни до:
— Закону про державну податкову службу;
— Кримінального кодексу;
— Кодексу про адмінпорушення.
Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував Верховній Раді прийняти за основу запропонований народним депутатом проект закону про впорядкування обігу нафтопродуктів (№7484). На його засіданні члени комітету визнали цю законодавчу пропозицію обґрунтованою та актуальною. На їхню думку, запропоновані нововведення зможуть підвищити дієвість контролю за обігом нафтопродуктів. А відтак державна скарбничка може збільшити свою дохідну частину.
Вл. інф.