У Гощанському районі громади активно долучаються до участі в проекті Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».
Гощанська районна гімназія за результатами впровадження проекту ПРООН отримала сертифікат на шкільний автобус, який возитиме на навчання не лише гощанців, а й учнів сусідніх сіл Симонів і Тучин. Як розповів директор гімназії Валерій Скоцик, загальна вартість проекту — 295 тисяч гривень, 65 тисяч із яких зібрала громада, 150 тисяч надійшло з районного бюджету, решту надав Європейський банк.
А ось мешканцям села Бочаниця завдяки участі у проекті ПРООН вдалося реконструювати систему опалення в школі: тут установили котел на твердому паливі, замінили вікна на енергоощадні. Відтак витрати навчального закладу на теплопостачання скоротилися удвічі. Тепер громада готує новий проект — з реконструкції шкільного стадіону.
Відремонтувати приміщення ФАПу та встановити нові вікна в школі громаді села Воскодави теж вдалося завдяки участі у згаданому проекті, на що пішло більш як 270 тисяч гривень. Трохи менше половини із них — це гроші селян та районного бюджету.
— Люди, хоча й не відразу, та все ж підтримали таку ініціативу, — розповідає воскодавський сільський голова Ольга Ющук. — А після того, як переконалися, що їхні кошти використані ефективно, зголосилися на новий проект — реконструкцію Будинку культури.
Загалом за три роки в рамках проекту ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» Рівненщина отримала прямих соціальних інвестицій на загальну суму 400 тисяч доларів. Як розповіла координатор обласного ресурсного центру Ольга Кашевська, кошти Євробанку отримали сорок громад у восьми районах області. Найактивніше себе проявили громади Корецького, Гощанського та Сарненського районів. Уже в березні стартує другий етап проекту.
Нагадаємо, що за умовами проекту ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» половину коштів на реалізацію конкретного міні-проекту виділяє Європейський Союз, але ця сума не повинна перевищувати 10 тисяч доларів. Якщо вартість проекту перевищує цю суму, внесок громади та місцевого бюджету зростає. Іншу половину витрат беруть на себе місцеві бюджети та громади за принципом 45 до 5 відсотків.
Рівне.